KIJEV PRIZNAO DA GINE ZA NATO: Obećana pomoć sve sporije stiže, Ukrajinci nezadovoljni!

13:18

14.03.2023

Podeli vest:

printscreen/Novosti

Sve nezadovoljniji sporim davanjem obećane vojne pomoći ukrajinski rukovodioci više ne skrivaju ljutnju i otvoreno govore da njihovi vojnici ginu u interesu zemalja članica NATO.

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov kazao je u TV emisiji „Govori veliki Lavov“ da se mora početi glasno govoriti Zapadu: „Znamo da štitimo, ne samo sebe, već i zemlje NATO. Mi danas ratujemo za zemlje na Baltiku i Poljsku i otvoreno treba pričati da naši vojnici ginu za njih„.

Ukrajinske političare posebno ljuti što deo uticajnih kongresmena poput Kevina Makartija javno govore da Amerika ne može beskonačno da finansira Ukrajinu. Ne tako davno predsednik SAD Džozef Bajden je govorio da će pomagati Ukrajince koliko god treba do konačne pobede.

Nastavak pomaganja u Ukrajini u Kijevu smatraju moralnim dugom. Ukrajinskom rukovodstvu smeta što ih na Zapadu požuruju da krenu u kontraofanzivu bez obzira na to što se Ukrajinci žale da nemaju dovoljno municije i vojne tehnike. Šef Centralne obaveštajne agencije SAD Vilijam Berns, koji je bio ambasador u Moskvi, prognozira da će za Ukrajince biti najkritičniji na bojnom polju narednih nekolik procenjuje da uspesi ruske vojske neće biti značajni, ali i da su gubici koje je imala ukrajinska armija oko Bahmuta bitno uticali na odlaganje planirane prolećne ofanzive.

Bivši šef Spoljne obaveštajne službe Ukrajine general Nikolaj Malomuž je rekao da će njihova vojska krenuti u kontraofanzivu mesec dana pošto dobije obećane tenkove od zapadnih zemalja. Nije nikakva tajna da u Kijevu žele da naprave „udarnu pesnicu“ kojom bi presekli sadašnju rusku odbranu i stigli do Azovskog mora, a kasnije i do Krima.

Što se tiče ruskog napredovanja, cilj je da se dođe na zapadne administrativne granice Donbasa. Ruski generali znaju da su Ukrajinci napravili veliki broj minskih polja koji sprečavaju brzi prolaz. Dok se vode teške borbe u Artjomovsku, ili kako ga Ukrajinci zovu Bahmutu, ruske jedinice pokušavaju da opkole grad Avdejevku, sad pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Avdejevka je udaljena samo 13 kilometara od Donjecka. Iz njene okoline su Ukrajinci godinama gađali haubicama delove Donjecka. Grad metalurga Avdejevka je do rata imao tridesetak hiljada stanovnika. Sada ukrajinski oficiri po svaku cenu žele da odbrane Avdejevku i kao pojačanje su dobili već mobilizovane vojnike.

Njima prete da će ubiti svakoga ko pokuša da dezertira. Komandant ruskog bataljona „Istok“ Aleksandar Hodokovski izjavio je da ruske jedinice dobijaju sve veće pojačanje u vojnoj tehnici, a takođe stići će i više municije. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin tvrdi da Ukrajinci gađaju sve rejone tog milionskog grada višecevnim bacačima. Komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski juče je kazao novinarima da je situacija u Bahmutu vrlo teška. Vojnici ruske privatne kompanije „Vagner“ osvojili su deo grada i nastoje da se probiju do centra gde su ukrajinski vojnici.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.