MONIKA HUSAR ZA PANČEVAC DIREKTNO IZ PARIZA SA IZLOŽBE STRIP AUTORA: Otvorili smo našu izložbu u punoj galeriji Kulturnog centra Srbije! Bilo je prelepo! FOTO

09:59

17.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/Instagram/mokahusar

U Kulturnom centru Srbije u Parizu sinoć je otvorena izložba „Tri godine Ukrštenih rezidencija između Francuske i Srbije”. Na njoj svoje radove iz domena savremenog  stripa izlaže 6 autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Jovanović iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske.

Otvaranju izložbe  prisustvovala je i naša sugrađanka Monika Husar ispred Kulturnog centra Pančeva, koja je sa nama podelila utiske:

Otvorili smo našu izložbu u punoj galeriji Kulturnog centra Srbije u Parizu. Bilo je prelepo. Bilo je zaista mnogo posetilaca i svi smo zadovoljni, rekla je za „Pančevac” Monika Husar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika Husar (@mokahusar)

Fotografije sa događaja Monika Husar  podelila je i na svom Facebook profilu.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, pored izložbe „Tri godine Ukrštenih rezidencija između Francuske i Srbije” sinoć je otvorena i izložba „Reči u ratu”. 

U fokusu ovih izložbi je aktuelna produkcija crtača koji deluju u polju savremenog stripa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KomunikArt (@komunikartsrbija)

Svako od rezidenata predstavlja po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu. Izložba je realizovana u okviru aktuelnog Programa o saradnji u oblasti kulture i stripa između institucija iz Francuske i Srbije potpisanog 2019. godine – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.

Izložbu „Reči u ratu ili o (ne)mogućnostima svedočenja”, priredio je Muzej Jugoslavije u saradnji sa strip autorom Sašom Rakezićem alias Aleksandrom Zografom. Zografovi stripovi i namenski odabrani predmeti iz zbirki Muzeja sa potpuno različitih pozicija govore o singularnim iskustvima pojedinaca u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Koncept izložbe proistekao je iz zbirke Zografovih stripova Priče iz Drugog rata, koju je Muzej publikovao u saradnji sa izdavačkom kućom Popbooks 2022. godine. Od ukupno trideset, izdvojeno je deset naslova koji posredno svedoče o različitim praksama pisanja, te na taj način pružaju uvid u jezičke artikulacije pomenutih iskustava, zabeleženih isključivo usred ratnih godina. Autorka izložbe je Simona Ognjanović.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.