IZ PROŠLOSTI PANČEVA Šta ste mogli dobiti „Kod crnog orla” i „Kod spasitelja”

12:17

17.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Među Pančevcima je malo onih koji znaju da je naš grad još u 17. veku imao prvu apoteku! Apotekari su kroz istoriju u našem gradu uvek bili cenjeni i ugledni ljudi, od kojih su bolesni očekivali pomoć, što može da se vidi na oglasima objavljivanim još od najstarijih brojeva „Pančevca”.

Prva apoteka u Pančevu otvorena je daleke 1792. godine, zaslugom Nemca Johana Venighofera. Zvala se „Kod crnog orla”, nalazila se na uglu današnjih ulica Maksima Gorkog i Vojvode Radomira Putnika, a više od četrdeset godina bila je jedina u Pančevu.
Još jedan Nemac, Vilhelm Herman fon Graf, dobio je 1834. godine dozvolu pančevačkog Magistrata da otvori apoteku na Velikoj pijaci, što je i učinio i nazvao ju je „Kod spasitelja”. Do 1934. godine Pančevo je imalo već sedam apoteka. Među njima je bila i ona koja se nalazila u glavnoj ulici. Otvorio ju je apotekar Trišler, a dve godine kasnije njegova udovica ju je prodala drugom vlasniku. Posle Drugog svetskog rata, 1949. godine, partizanska vlast je sve apoteke oduzela od njihovih vlasnika i nacionalizovala. Iste godine one su povezane u jedinstvenu ustanovu, koja se najpre zvala Centralna apoteka Pančevo, a od 1962. godine Apotekarska ustanova. Od 1997. godine počela je da posluje pod imenom Apoteka Pančevo i sve do likvidacije imala je razgranatu mrežu apoteka ne samo u Pančevu već u celom južnom Banatu. Sve do pojave privatnih apoteka jedina je snabdevala sve stanovnike Južnobanatskog okruga lekovima i medicinskim materijalom.

Značaj Apoteke Pančevo bio je još veći kada se uzme u obzir da je često preuzimala na sebe obavezu pomoći životno ugroženim pacijentima. To je često podrazumevalo nabavku citostatika, insulinskih pumpi i drugih skupih i retkih lekova koji su se nabavljali tek posle složenih procedura. Svaka od gradskih apoteka koje su radile u njenom sastavu plenila je pažnju lepim enterijerima, čistoćom, prijatnim mirisima, stotinama besprekorno složenih šarenih kutija s lekovima i ljubaznim apotekarkama obučenim u besprekorno ispeglane bele mantile, koje su znale odgovor na svako pitanje kupaca. Ukoliko bi se slučajno desilo da nekog leka nema u apoteci u kojoj ste ga tražili, one su znale gde ćete ga sigurno naći.
Pančevačke apoteke su se uspešno prilagođavale promenama na tržištu i usklađivale svoj asortiman s potrebama kupaca. Kada je to bilo potrebno, brzo su se preorijentisale i, pored lekova, počele da prodaju vitamine i suplemente, razne medicinske preparate i kozmetiku.
Pančevačka apotekarska ustanova imala je u svom sastavu, pored trinaest apoteka i četiri apotekarske stanice, i svoju laboratoriju „Galpa”.

Bila je to jedna od četiri laboratorije u Srbiji i jedina na teritoriji Vojvodine koja je imala sve certifikate za rad i dozvolu Ministarstva zdravlja Srbije. „Galpa” je proizvodila lekovite sirupe i rastvore, razne čajeve, preparate za bebe i medicinsku kozmetiku.

TRADICIJA SE POŠTUJE Konjanici doneli badnjak do Preobraženske crkve

SVET U BOJAMA VINA: Pančevaka Mira Kovačević vinom i četkicom stvara umetnička dela VIDEO

(Pančevac/D.K.)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.