PANČEVO AL STARS Praznik muzike kakav samo Pančevo ima FOTO

09:52

21.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Ne preterujemo kada kažemo da se u Pančevu dogodio pravi muzički praznik u kome je uživala ne samo prepuna dvorana Kulturnog centra već i oko sto muzičara koji su tokom večeri prodefilovali scenom. Revijalni koncert pančevačkih klasičara „Pancevo All Stars” naziv je tog „praznika” koji je organizovao Kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada.

Razlog da ovaj koncert uđe u kalendar pančevačkih kulturnih događaja i da se tu još dugo zadrži između ostalog predstavlja statistički podatak da je Pančevo prvi grad u Srbiji po broju profesionalnih muzičara. Pored toga što se možemo podičiti kvantitetom, ne zaostaje ni kvalitet, pa su tako mnogi od ovih muzičara velika imena u umetnosti prepoznata širom naše države, pa i Evrope i sveta.

Upravo neki od najznačajnijih pančevačkih klasičara, njih oko sto, okupili su se na jednom mestu da sva čula publike obraduju svojim talentom. Nastupili su izuzetni muzičari različitih generacija i senzibiliteta sa uspešnim domaćim i međunarodnim karijerama u svojstvu solista ili članova renomiranih orkestara.
Koncert je otvorila Ana Brateljević, harfistkinja Češkog narodnog simfonijskog orkestra. Ana je diplomirala na FMU u Beogradu na dva odseka – harfa i klavir, a u Pragu je potom doktorirala i danas je tamo eksterni predavač na Akademiji lepih umetnosti i profesor u jednoj muzičkoj školi.

Pijanistički krem

Jednako bogatu biografiju ima i Ognjen Popović, solo klarinetista Beogradske filharmonije i profesor na FMU, gde je prethodno i doktorirao. I njega je publika čula u Kulturnom centru, baš kao i vanserijski pijanistički bračni par Ivana i Gabrijelu Dinić.
Kada smo kod pijanista, da starija generacija ima odlične naslednike, dokazale su Maja Matijević, koja je trenutno na doktorskim studijama klavira u Rusiji, i Olga Petrović, koju je pančevačka publika imala priliku da čuje sredinom januara ove godine, kada je ona u dvorani Kulturnog centra predstavila svoj album „Slow Rag”, a u drugom delu koncerta nastupila i s bendom „Ljubičice”.
– Pančevo sam otkrila 2018. godine zahvaljujući Džez festivalu i od tada sam počela redovno da dolazim na koncerte. Otkrila sam celu tu muzičku scenu koje do tada nisam bila svesna, a koja je veoma bogata, počev od samog džeza, preko klasike, do rokenrola i pop muzike. Grad je muzički jako aktivan i to mi se toliko dopalo da sam rešila da se preselim u Pančevo i to je najbolja odluka koju sam mogla da donesem. Onda sam se zaposlila u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” i stekla divne prijatelje muzičare uz pomoć kojih sam nedavno snimila svoj prvi album – ispričala je Olga na konferenciji za novinare uoči revijalnog koncerta.

Od Pariza do Novog Sada
Kada je reč o solistima, u četvrtak su se predstavili i ljubiteljima klasike dobro poznati klarinetista Veljko Klenkovski, koji je diplomirao s najvišim ocenama na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, a potom je magistrirao kako u glavnom gradu Francuske, tako i u glavnom gradu Vojvodine, da bi potom doktorirao u glavnom gradu Srbije. Klenkovski od 2016. radi kao docent na FMU u Beogradu. Njega i Ognjena Popovića na klaviru je pratila Miona Barbul.
Solo nastup je imao i Đorđe Grba, student četvrte godine Akademije lepih umetnosti na odseku za violinu i dobitnik brojnih nagrada na prestižnim takmičenjima u našoj državi i u inostranstvu. On se predstavio uz klavirsku pratnju Svetlane Pantelić.

Kapa dole za ansamble

Publika je imala priliku da čuje i briljantni orkestar „Panartist”, sačinjen od profesora i bivših i sadašnjih đaka Muzičke škole „Jovan Bandur”, kao i odlični trio „Karmen”, u kome sviraju sestre Kristina i Ester Krstić i Aleksandra Jović.

Buran aplauz izmamio je i kvintet „Bokerini”, u kome sviraju profesori Muzičke škole „Jovan Bandur” Vojkan Popović, Aleksandra Tajdić, Danijela Lola Lapić, Bojan Tirmenštajn i Oskar Ereš.
Čast da svojim efektnim nastupom zatvori ovaj dvosatni koncert pripala je Pančevačkom duvačkom orkestru pod dirigentskim rukovodstvom Borisa Matijevića.
Kako je na konferenciji za novinare uoči ovog koncerta rekao Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra, ideja i želja organizatora je da ovaj koncert postane tradicionalan, jer je broj izvođača koji bi imali šta da pokažu impozantan i nemoguće je da se svi oni predstave samo u okviru jedne večeri.
– Pančevo je u poslednjih nekoliko dekada prepoznato kao izrazito umetnička sredina. Niz muzičara koji nastupaju ili se bave pedagoškim radom u našem gradu ujedno su i solisti ili članovi značajnih domaćih i internacionalnih muzičkih sastava. Grupa muzičara okupljenih oko ovog projekta samo je inicijalna, jer je naša ideja da ovo bude tradicionalna manifestacija na kojoj će se narednih godina predstaviti i drugi pančevački muzički umetnici. Mnogi od njih, poput Milana Berginca ili Ive Ugrčić, trenutno su u dijaspori i voleli bismo da se jednog dana pojave na ovom koncertu koji je zamišljen kao neka vrsta reprezentativnog izbora pančevačkih muzičara različitih generacija – rekao je Boban Tanasijević.

(Pančevac/Foto: Kulturnicentar Pančevo- Nataša Maksimović)

SLOBODAN TANASIJEVIĆ, KULTURNI RADNIK: Naš grad treba da bude ponosan na programe Kulturnog centra

PANČEVO GOSTUJE U PARIZU: Šest autora sa 60 radova pred francuskom publikom. Pogledajte jedan deo onoga što su pripremili za izložbu FOTO

MONIKA HUSAR ZA PANČEVAC DIREKTNO IZ PARIZA SA IZLOŽBE STRIP AUTORA: Otvorili smo našu izložbu u punoj galeriji Kulturnog centra Srbije! Bilo je prelepo! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.