OFARBAJTE USKRŠNJA JAJA NA PRIRODAN NAČIN: Uz pomoć ovih biljaka dobićete najlepše boje

22:04

11.04.2023

Podeli vest:

Pixabay

I dok mnogi idu linijom manjeg otpora pa za Uskrs kupuju veštačke boje, sve je više onih koji se trude da koriste što manje veštačkih aditiva i na prirodan način postignu isti, ako ne i bolji efekat, a uz to ne moraju da strahuju prilikom konzumiranja. Kako obojiti jaja prirodnim bojama, pročitajte u nastavku.

Mnoge porodice već generacijama svakog Uskrsa prvo skupe veću količinu ljuske crvenog luka, a potom na Veliku subotu biraju travke u vrtovima kako bi ukrasili i obojili jaja. Na taj način postići ćete smećkasto-crvenu boju ljuske, a uz druge vrste povrća, začine, ali i čajeve, možete da dobijete još pregršt boja.

Pixabay

Da jaja tokom pripreme ne bi pucala, izvadite ih ranije iz frižidera kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite da boja bude izražajnija, ostavite ih potopljene preko noći, ali u frižideru.

Pre bojenja možete da ih iscrtate pastelama, pa će na tim delovima ostati svetlija, a sve to odlična je zabava za najmlađe. Ukoliko vam se ne skupljaju travke, uvek možete obmotati jaja običnim elastičnim gumicama, koje ćete skinuti nakon bojenja. Nakon što se jaja ohlade obavezno ih premažite uljem za sjaj.

Sirće se dodaje kao učvršćivač boje – ako bojite crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, ali ne i ako bojite povrće i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litar vode idu dve kašičice sirćeta.

SMEĐE-CRVENA BOJA – ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuvajte sve dok ona ne promeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu pa između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuvaju desetak minuta.

JARKOŽUTA – uz pomoć rukavica stavite tri kašičice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode pa dodajte dve kašičice belog sirćeta.

Pixabay

NARANDŽASTA – pet kašičica slatke crvene paprike i dve kašičice belog sirćeta stavite u litru vode.

CRVENA – koristite konzervisane višnje i sok od višanja, dok za TAMNOCRVENU, umesto vode, u sok od brusnica stavite cveklu.

RUŽIČASTA – oko 800 grama iseckane cvekle stavite u vruću vodu. Iako će na početku izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nežnu ružičastu boju.

PixabayPixabay

PLAVA – 600 grama naseckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svetliju boju držite jaja oko pola sata, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

(Pančevac/Stil)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.