IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI: Stvarna kobajagi stvarnost Joškina Šiljana FOTO

12:56

08.05.2023

Podeli vest:

Pančevac

Posetioci Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra imaju priliku da do petka, 12. maja, zaplove u „ko bajagi stvarnost” likovnog umetnika Joškina Šiljana. Ono što bi moglo biti reklama da privuče i one koji ne vole „umetnička smaranja”, jeste da na ovoj izložbi ništa nije smaranje jer se iza tog „ko bajagi” kriju slike „ko bajagi” dečje – koloritne, dobro nacrtane, svaka sa svojom pričom, moglo bi se reći i zabavne…

To što je u jednom intervjuu Joškin Šiljan svojevremeno rekao da svoje slikanje shvata kao „ozbiljno zezanje”, objasnivši da stvara kad mu se hoće, kad ima alal, kad ima dovoljno radosti za stvaranje, na našu radost vidi se i na njegovim slikama.

Na otvaranju upriličenom 26. aprila Joškin Šiljan (iliti Nebojša Stojković), po rođenju Piroćanac, po mestu življenja iz Grdelice, po zanimanju inženjer, a po izboru očigledno slikar, uputio nas je da naslov izložbe „Ko bajagi slike” govori o tome da nastoji da svojim crtanjem stvori „ko bajagi stvarnost koja je stvarnija od ove naše stvarnosti”, te da nastoji da likovna stvarnost uvek bude samo likovna. Dobar vodič i učitelj na tom putu je njegova unuka Staša koja nepogrešivo zna kad je slika stvarno kobajagi.

Pančevac

U pozdravnoj reči pred publikom na otvaranju izložbe, ostvarene uz pomoć galerije „Štab” iz Beograda, urednica za vizuelne umetnosti u Kulturnom centru Ivana Markez Filipović
podsetila je na reči Pikasa, koji je kazao da bi kao odrastao voleo da slika kao dete.

– Joške, iako to nije poželeo, slika kao dete. I crta i živi kao dete – u jednom odraslom čoveku. Njegovi crteži su avantura kroz koju nas on vodi. Na svakoj slici možete da provedete vreme u traganju kroz njegov narativ, boju, crtež… – rekla je Ivana Markez Filipović.

Trenutno je Šiljan jedan od najpoznatijih i najznačajnijih aktera srpske likovne scene. Izlaže od sredine devedesetih, a njegovi radovi su predstavljeni ne samo u Srbiji nego i u regionu i u svetskim metropolama.

A prva pančevačka izložba Joškina Šiljana bila je povod i da Ivana Markez Filipović najavi još radosti – šarenih, lepih i zabavnih – na predstojećem Bijenalu umetničkog dečjeg izraza (BUDI), koji se otvara 15. maja. Na ovom festivalu imaćemo priliku da se ponovo susretnemo sa Šiljanom, koji će održati radionicu slikanja za decu i za odrasle.

(Pančevac)

ŠETNJA KROZ TRI DECENIJE „KOVAČA“: Izložba plakata za predstavu u Narodnom muzeju u Pančevu FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.