SRPSKA POLICIJA UHAPSILA VOĐE NAJVEĆEG KARTELA U EVROPI: Na teritoriji Srbije uhapšeno 13 osumnjičenih

15:48

11.05.2023

Podeli vest:

MUP

U okviru međunarodne akcije „EASY“, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od 7 tona kokaina na područiju Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola. Uhapšene su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Više informacija se očekuje posle vanredne konferencije za novinare MUP-a Srbije koja je zakazana u 16 časova u Palati Srbija.

U međuvremenu se oglasilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je saopštilo da je danas uhapšeno 13 osoba.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije posle višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je uhapšeno 13 osoba i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D .N., I. C, R. R., G. P.,M. R, V. S. M. P. i Lj. L, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje „skaj aplikacije“ putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

Na teritoriji Srbije je uhapšeno 13 osoba. Od sedmoro koji nisu uhapšeni, dve osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedna osoba je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u besktvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, u februaru 2022. godine ugovorila je za samo jednu isporuku droge iznos od 4,5 miliona evra.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

NOVOSADSKA POLICIJA RASPISALA MEĐUNARODNU POTERNICU ZA SNAJPEROM Slobodan Milutinović (39) pobegao sa nanogicom!

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.