SLEDEĆIH MESEC DANA PANČEVO ĆE BITI ŠARENIJE I VESELIJE! Počinje 10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza!

09:22

12.05.2023

Podeli vest:

Pančevac

Sledećih mesec dana, od 15. maja do 15. juna, dok bude trajao 10. međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), Pančevo će biti lepše, šarenije, pametnije… Ovaj put pod temom i sloganom „Otključano nebo”, i mali i veliki će imati priliku da vide i domisle više od 50 programa, kao i da učestvuju i uživaju u njima, počev od vizuelnih umetnosti, preko pozorišnih, muzičkih i filmskih programa, pa sve do tribina i razgovora.

Organizatori – Kulturni centar Pančeva i udruženje BUDI – poručuju da je sve spremno za početak jubilarne desete manifestacije Bijenale umetničkog dečjeg izraza u ponedeljak, 15. maja, u 18 sati, na platou ispred Galerije savremene umetnosti. Na samom početku pozdrave će uputiti i oni bez čije podrške BUDI-ja ne bi bilo: u ime Grada gradonačelnik Aleksandar Stevanović, a u ime kompanije „Brose” direktor Roman Strakoš, kao i Anke Konrad, ambasadorka Nemačke, zemlje koja je ove godine gost-domaćin manifestacije.

Najbolji radovi po odluci stručnog i dečjeg žirija biće izloženi u Galeriji savremene umetnosti, a nastupiće tri hora: „Vokal kids”, hor Muzičke škole „Jovan Bandur” i „Merry Gospel Choir” iz Beograda, kao i pančevačka muzička atrakcija – „Gimnazijski idol”! Zabavu će dopuniti žongleri, akrobate, mađioničari, prodavci kokica i šećerne vune, a na licu mesta moći će da se štampa BUDI maskota „Munjeviti Krinfolion”… A sve je počelo još pre prvog BUDI-ja, održanog 2010. godine, u glavi jednog odraslog malog Baneta, tada nastavnika u školi, koji je pomislio da dečji izraz nema svoju umetničku kritiku, ali nije opterećen ni kanonima ni trendovima, te oslikava samo neograničenu maštu i kreativni potencijal. Prepuštajući se i svojoj kreativnosti i kreativnosti dece, taj odrasli mali Bane, to jest Branislav Radovanović, zajedno s ljudima iz udruženja BUDI i Kulturnog centra, u kojem je sada urednik dečjeg program, svake godine od 2010. novim idejama je nadograđivao ovaj festival. U ime tima ovaj put poruka je: „Radujemo se vašim veselim licima i slavimo život!”

BUDI nagrade

Gran-pri festivala BUDI ove godine pripao je Nini Rikanović (2010) iz Kragujevca između 1.514 radova koji su, pored Srbije, stigli iz celog regiona: Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i iz Bugarske, Nemačke, Belgije i Češke. U još sedam kategorija najbolje je proglasio i stručni i dečji žiri, a zbog njihovog broja ovog puta izdvajamo samo male Pančevce. Ostale nagrade mogu se videti na sajtu Kulturnog centra (www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/10-budi/10-budi-sr).

U kategoriji BUDI SELFIE treća nagrada je po odluci stručnog žirija otišla u ruke Anastasije Jevtić, učenice drugog razreda. Takođe treću nagradu, u kategoriji BUDI BAJKA, zaslužila je starija grupa iz pančevačkog vrtića „Bambi” za rad „Naša prva priča, ilustrovana bajka”, a u kategoriji BUDI MODA Milica Palančan i Dunja Marković iz II2 OŠ „Bratstvo–jedinstvo”.

Pohvale u kategoriji BUDI PRINT dobili su: Ljubica Olćan iz VI1 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” za rad „Otključano nebo”, u kategoriji BUDI SLIKAR trinaestogodišnje Natalija Žikvković, Kristina Stojanov i Luna Tripković, zatim Stefan Radosavac (2011) iz OŠ „Sveti Sava”, kao i Iskra Obradović (7) za rad „Čarobni svet crtanja”. Od strane stručnog žirija pohvaljen je u kategoriji BUDI FILM kratki animirani film „Spavač” Ninoslava Prvulja (2015) iz vrtića „Bubamara”, a u kategoriji BUDI MODA pohvalu je zaslužio grupni rad iz IV4 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” pod naslovom „Nebeska kraljica”.

Dečji žiri je istovremno doneo odluku da je rad Natalije Živković, Kristine Stojanov i Lune Tripković u kategoriji BUDI SLIKAR zaslužio prvu ravnopravnu nagradu. Takođe, pohvaljen od strane odraslog žirija u kategoriji BUDI MODA, grupni rad IV4 „Nebeska kraljica” iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, po oceni mlađeg žirija, bio je najbolji. Dečji žiri je u kategoriji BUDI FILM pohvalio kratki animirani film „Spavač” Ninoslava Prvulja (2015) iz pančevačkog vrtića „Bubamara”. Nagrada „Ljubiša Divjak” za mentorski rad pripala je, između ostalih, i Dragani Marković Kelemen iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i vaspitačicama Biljani Golubović i Jeleni Lončar iz vrtića „Pupoljak” PU „Dečja radost”. Stručni žiri su činili umetnica i profesorka mr Jelena Rubil, kao predsednica, zatim dr Svetlana Bezdanov Gostimir, redovna profesorka na Akademiji umetnosti u Beogradu, Predrag Starčević, profesor razredne nastave, Snežana Ćuruvija, programska direktorka BUDI-ja, i slikar Dušan Marino. Ove godine dečji žiri je radio u sastavu: Zoe Radovanović (2010), Iris Radovanović (2013), Milica Graovac (2012), Jovanka Vukadinović (2013), Mina Madžarević (2009), Andrej Reljin (2009), Vasilije Aleksijević (2010), Vida Radaković (2012) i Nika Miladinović (2013).

(Pančevac)

SASTANAK PREDSTAVNIKA GRADA PANČEVA I NACIONALNOG SAVETA ROMA: Dogovorene konkretne aktivnosti za naredni period!

DANAS SE SLAVI SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Mnogi veruju u čudotvornu moć njegovog tela!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.