MOMAK RANJEN KOD MLADENOVCA U NAJTEŽEM STANJU Ministarka Grujičić otkrila trenutno stanje ranjenih u masakrima!

23:18

18.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Insajder Video

Nastavnica i devojčica, ranjene u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje su bile na lečenju u UKCS su stabilno, a dečak iz iste te grupe, koji je prebačen na Institut za majku i dete, svestan je, komunikativan i pokreće levu ruku, a pacijent koji je bio u KBC „Dragiša Mišović“ iz pucnjave u okolini Mladenovca je u teškom stanju, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka je rekla da je taj momak koji je iz Mladenovca prevezen u KBC „Dragiša Mišović“ trenutno na intenzivnoj nezi, on je u najtežem stanju, a da su svi ostali stabilno.

„Dečak ranjen u pucnjavi u školi je prebačen na Institut za majku i dete da se odvikava od respiratora, on je svestan, komunikativan pokreće levu ruku, ali postoje oštećenja i još je rano govoriti o bilo čemu, jer je prošlo samo dve nedelje“, rekla je Danica Grujičić.

Dodala je da dečak mora da ima potporu respiratora, a pošto je dete, prevezen je u Institut za majku i dete.

„Kada je reč o ostalima iz tragedije u okolini Mladenovca, jedan je na intenzivnoj nezi, to je momak iz ‘Mišovića’ i on je u najtežem stanju. Ostali su stabilni, trenutno je jedan momak otišao na snimanje i ide na hirurgiju, a na Intenzivnoj ostaje samo taj jedan i on pokazuje poboljšanje, mada je rano davati prognoze”, izjavila je ministarka.

Poručila je da su potrebna bar još dva, tri meseca kako bi se sagledale posledice, a da je pred svim pacijentima dugotrajan oporavak.

 

„Razgovor i kontakt sa porodicom najviše mogu da pomognu“

Danica Grujičić je istakla da ju je obradovala vest da su psihijatri obišli sve pacijente.

„Ja mislim da je razgovor i kontakt sa porodicom nešto što najviše može da pomogne, a pomoć psihologa svakako je itekako bitna“, rekla je Grujičićeva.

Ona je, govoreći o posledicama po mentalno zdravlje dece, rekla da je prošle nedelje u jednom danu četvoro dece hospitalizovano, dvoje sa idejom da se ubiju, a dvoje sa idejom da nekoga ubiju.

Grujičićeva je zbog toga apelovala na medije da prikazuju više motivacionog sadržaja, poput uspeha sportista i đaka, kako bi na taj način lepe stvari deci bile dostupne preko medija. Kada je reč o kupovini proteze za ruku devojci povređenoj u pucnjavi u okolini Mladenovca, ministarka je poručila da će država pokriti troškove ukoliko se pokaže da joj je ta proteza neophodna.

„Još je rano govoriti da li je ona kandidat za to, ako jeste kandidat to će joj biti obezbeđeno. Kada rana zaraste proceniće se da li joj je proteza potrebna ili ne“, poručila je ona.

 

(Pančevac/RTS)

MINISTARKA GRUJIČIĆ SAOPŠTILA LEPE VESTI: Dečak ranjen u školi na Vračaru prodisao

MINISTARKA GRUJIČIĆ PREDLOŽILA: Možda je trenutak da se sve društvene mreže ukinu na mesec dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.