ODRŽAN SABOR PČELARA NA DEVOJAČKOM BUNARU: Meda ima dovoljno, čekaju se više veleprodajne cene i regulisanje izvoza

15:11

01.07.2023

Podeli vest:

Pančevac

Turistička organizacija Alibunara organizovala je 54. Sabor pčelara na Devojačkom bunaru u Deliblatskoj peščari. Pčelari iz južnog Banata ponudili su kupcima svoje zdrave proizvode, a najviše je bilo meda od uljane repice, bagrema i livadskog.

Vera Krstić sa svojim suprugom uzgaja pčele u Ilandži i ona kaže da je početak godine bio idealan za pčelare:

– Zima je bila blaga, a u našem kraju nije bilo ni mnogo kiše tako da su pčele mogle da obavljaju svoj posao bez problema. Ove godine najviše smo proizveli meda od uljane repice, jer je izuzetno zdrav i poslednjih godina se sve više traži – kaže Vera.

Pančevac

Branislav Bakurski iz Dobrice decenijama se bavi pčelarstvom i on ističe da je ova godina u odnosu na neke ranije bila dobra za proizvodnju bagremovog meda, ali nije zadovoljan cenom na tržištu:

– Maloprodajna cena se još i drži, tu i možemo nešto da zaradimo, ali veleprodajne cene su male i nikako da se reguliše izvoz naših proizvoda tako da se sami snalazimo i zahvaljujući kvalitetu meda stižemo samo do domaćih kupaca – ističe Branislav.

Pančevac

Direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar Tatjana Đurđević kaže da je ovo podneblje izuzetno za pčelare:

– Pre 54 godine se počelo sa organizacijom ovakvog jednog sabora, jer Deliblatska peščara je biser netaknute prirode i ima sve što je potrebno pčelarima, i zato je i sasvim logično da na ovom mestu u prirodnom okruženju ponude i svoje zdrave proizvode – rekla je Tatjana.

I najmađi su uživali na ovoj manifestaciji i za njih je organizovana istraživačka avantura u prirodi, a želja organizatora je da i decu od malih nogu uče zdravom životu i zdravoj ishrani.

(Pančevac/G.J.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.