ĐOKOVIĆ DOBIO RAT ŽIVACA: Moćni Novak je u četvrtfinalu Vimbldona

15:51

10.07.2023

Podeli vest:

printscreen/ig

Novak Đoković se plasirao u četvrtfinale Vimbldona pobedivši Huberta Hurkača posle brobe koja se protegla na nedelju i ponedeljak – rezultat je u Srbinovom jubilarnom, 100. meču na londonskom grend slemu bio je 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 6:4.

Nakon velike nedeljne borbe, u kojoj je i započeta Hurkačeva servis-dominacija, a tokom koje je Nole spasao tri uzastopne set-lopte u prvoj deonici, pa odigrao nestvaran taj-brejk i u drugoj, meč se sa nesmanjenom dramom nastavio i prvog radnog dana nove sedmice.

Poljak je početnim udarcima zadavao ogromne probleme Novaku, pa se tako desilo da je Đoković, koji je verovatno najbolji u vraćanju servisa u istoriji tenisa, u trećem setu osvojio samo četiri poena u servis-gemovima rivala.

Takvu dominaciju Hurkač je iskoristio da „napadne“ Novaka u završnici deonice, kada je došao do dve set-lopte, a drugu iskoristio da deonicu i osvoji.

Posle prvog izgubljenog seta na ovom grend slemu, Nole nije „pogubio živce“ već, naprotiv, zaigrao bolje nego što je to bio slučaj otkako je u nedelju megdan počeo. Iz minuta u minut je „pretio“ rivalu, a tek u 22. servis-gemu Hurkača na ovom meču uspeo je Novak da napravi brejk.

Prešavši tako najtežu prepreku, srpski as je sa daleko više samopouzdanja ušao u završnicu, a u njoj uspeo da „nokautira“ poljskog gorostasa koji je odigrao zaista izvrsnu osminu finala.

KRAJ! Đoković – Hurkač 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 6:4
6:4 – Novak je „odservirao“ pobedu!

Naredni Noletov rival biće Andrej Rubljov koji je dan ranije u pet setova nadigrao Kazahstanca Aleksandera Bublika.

Đoković – Hurkač 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 5:4 Novak servira

5:4 – Vrlo je bilo zanimljivo u „Hurkačevom“ gemu, jer je Nole bio na 30:30, i to posle zanimljivih borbi na mreži (i jedne odlične reakcije Poljaka). No, dva Hubertova asa donela su mu prevagu, pa će sada Novak servirati za pobedu – posle kratkog predaha.

5:3 – Odlični Novak je posle tačno tri sata igre došao na gem od pobede! Ali, servira poljski gorostas…

16.51 – Neverovatno, ali istinito: tek u 22. servis-gemu Poljaka Nole, koji je najbolji teniser svih vremena u vraćanju servisa, uspeo je da napravi brejk. Sada će Đoković pokušati da svojim početnim udarcima „potvrdi“ brejk i dođe do 5:3.

4:3 – Brejk Đokovića! – Stisnuta pesnica. To se nije odavno videlo kod Đokovića, a upravo tako je i proslavio činjenicu da je posle početnog vođstva na servise rivala, pa izgubljene bitke na mreži – narednu, baš tu, na sredini igrališta, dobio. Tako je Novak poveo sa 15:30, potom uspeo da ukroti snažan servis rivala, a pasing-šotom dođeo do 15:40 i prve dve brejk lopte u četvrtoj deonici. Prvu nije iskoristio jer je za nekoliko centimetara poslao lopticu pokraj terena, doduše iz velike defanzive posle snažnog servisa suparnika, a drugu – jer se desio 30. as Hurkača na ovom meču. Osokoljen time, na gotovo istovetan način je Poljak poveo, da bi posle potonjeg drugog servisa – lopticu poslao u aut. Potom je Nole uspeo da „prošeta“ suparnika (koji se na kraju okliznuo i pao) i stigao do treće brejk lopte, a nju je iskoristio nateravši Hurkača da izbaci lopticu u aut.

3:3 – Novak se na trenutak „igrao Hurkača“ – ostvario je čak tri asa u servis gemu. I to nakon što je prvi poen pripao Poljaku. Odličan odgovor Srbina, nema šta.

2:3 – Ih, šteta… Još jednom je Nole imao za čime da žali, jer je na 0:15 dočekao drugi servis rivala, ali ga nije iskoristio kako je želeo – poslao je lopticu van terena i propustio priliku da ode na 0:30. Potom je 18. igrač sveta preuzeo stvari u svoje ruke, uz jedan dobar servis, a jednu odlično odigranu razmenu, došao do 40:15 i bio ubeđen da će i ovoga puta brzo završiti posao. Međutim, naredni poen osvojio je Nole, koji se ponadao da će možda iznuditi igru na razliku, ali razoran početni udarac Hurkača to je onemogućio. „Rat živaca“ se nastavlja…

printscreen/RTS

2:2 – Dobro je Đoković odgovorio na sopstvene propuštene šanse. Odličan servis-gem srpskog tenisera – za novo izjednačenje.

1:2 – Nole u neverici vrti glavom. Ne može da veruje da je taman izgradio sebi priliku da ugrozi rivala, jer je posle 40:0 za Hurkača Poljak najpre imao dvostruku servis grešku, a onda i naredni poen osvojio Nole, koji je potom za nekoliko centimetara promašio teren kada je želeo da lopticu plasira u nebranjeni deo igrališta za 40:40. Otišao je do svoje stolice Srbine nasmejan, ali u neverici…

1:1 – Dobro je. Novak nije psihološki pao posle izgubljenog seta, vrlo dobro je servirao i uspeo da „svoj“ gem osvoji bez mnogo muka. Ali, kako osvojiti one kada početni udarac izvodi poljski teniser, to je misterija i dalje…

0:1 – Hurač je osvojio „svoj“ gem uz jedn izgubljeni poen. Taj jedini put je Novak i uspeo da vrati servis kako je želeo. Ali, „gromovi“ Poljaka se nastavljaju nesmanjenom žestiniom i dan posle onako sjajnog serviranja u nedlju. Šta drugo reći na tu temu osim nestvarnog podatka: Đoković, koji je najbolji u vraćanju servisa verovatno u istoriji tenisa, danas je u trećem setu osvojio samo četiri poena u servis-gemovima rivala.

printscreen/RTS

16.23 – Nastavlja se meč, na startu četvrtog seta servira poljski teniser.

16.22 – Koliko je samo Hurkač bio dominantan u servisima – u trećoj deonici 85% je ubacio kada se radi o prvom početnom udarcu, a njih čak 91% pretvorio u poene. Od drugih servisa – 75% njih je iskoristio da osvoji poen. A Nole samo 30% (Hrukač 3/4, a Đoković 3/10). Imao je Poljak više nego dvostruko više direktnih poena (15:7), jednu neiznuđenu grešku manje (4:5) i otuda i ovaj rezultat.

5:7 – Brejk i set za Hurkača! Kakav je ovo samo bio gem u kome je servirao Srbin… Loše je igrao Nole posle dobrih riterna rivala, pa je Hurkač nekako neočekivano uspeo da preuzme inicijativu i za minut i po dođe do 15:40. Tako je došao i do dve brejk, ujedno set lopte. To su mu bile prve još otkako je u prvom setu imao tri uzastopne u taj-brejku (kada je vodio sa 6:3). Ovoga puta, Nole je prvu anulirao, ali je kod druge poslao lopticu u mrežu…

5:6 – Ne zna se ko bolje igra u završnici treće deonice. Poljak zaista briljira. Novi gotovo savršen servis gem Huberta Hurkača.

5:5 – Odličan, zaista odličan Novakov servis gem. Posle 34 minuta igre u trećem setu i dalje nema naznaka kome će on pripasti. A i Nole se malo manje nervira…

4:5 – Ne da se Hurkač. Novi izuzetan servis gem. Nole će sada servirati da se ovaj set „produži“.

printsceen/RTS

4:4 Imao je Nole lepu priliku da na svoje servise povede sa 30:0, ali je predugo poslao lopticu i Hurkačevi navijači su se obradovali, misleći da bi, posle one malopređašnje zicer-greše, a i ove sada, Nole mogao da uđe u seriju problema. Ali, posle tih 15:15, uz samo tri dodira loptice i reketa, Novak je došao do 40:15. A onda je Đoković izuzetnim bekhendom, dijagonalom iz skoka, pogodio liniju terena i osvojio gem. Kakav odgovor na sopstvene greške…

3:4 – Šteta… Na 15:15 je Novak imao zicer da povede i dovede rivala u neprilike, ali mu je izgleda vetar zasmetao, tako je nešto pokazivao svom stručnom štabu kasnije, i lopticu je poslao u aut. Dva poena kasnije Hurkač je osvojio „svoj“ gem.

3:3 – Ako je Hurkačev „ekspres-gem“ trebalo da uzdrma Noleta, nije ni najmanje. I Đoković je svoj servis gem osvojio bez izgubljenog poena. Savršen odgovor…

2:3 – Za minut i po je poljski teniser osvojio „svoj“ gem. Kao da podiže nivo igre Hurkač sredinom treće deonice…

2:2 – I Novak je izgubio dva poena na svoje servise, ali ni on nije brinuo za brejk šansu rivala. Nastavlja se rezultatska „klackalica“, mada razmene polako kao da postaju sve duže…

1:2 – Ekspresno je odgovorio Hurkač, razornim servisima za tili čas je osvojio gem. Novak jeste osvojio dva poena, ali nije bio ni blizu da ozbiljnije pripreti razigranom poljskom kolegi.

1:1 – Posle četiri poena u „svom“ gemu, Hurkač je niz produžio na šest uzastopno osvojenih kada je na servise Srbina poveo sa 0:30. Međutim, Nole je osvojio četiri poena, a gem „uzeo“ asom i tako raspršio poljskom teniseru snove da bi mogao da dođe do brejka na početku ovog nastavka.

printscreen/RTS

15.40 – Meč je nastavljen, i to Hurkačevim servisima!

15.18 – Podsetimo, meč je u nedelju pred ponoć prekinut je pri rezultatu 7:6(6), 7:6(6) za nestvarnog Srbina i biće nastavljen ovog ponedeljka. Trebalo je da to bude oko 16.30, odnosno kada svoj duel okončaju Hadad Maja i Ribakina, ali njihov meč je prekinut kada je Brazilka predala meč pri vođstvu Kazahstanke od 4:1, pa će srpsko-poljski duel ranije biti nastavljen nego što se prvobitno mislilo. Možda već oko 15.40.

HURKAČ PRED DUEL SA ĐOKOVIĆEM: On je najbolji igrač koji je ikad živeo, ali trava je moja podloga!

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.