UVEK JE BOLJE KUPITI DOMAĆU LUBENICU Najbolje osveženje u vrelim danima sada po mnogo povoljnijoj ceni! FOTO

10:57

14.07.2023

Podeli vest:

Pančevac

Stigle su domaće lubenice i sada se mogu kupiti po mnogo povoljnijoj ceni. Ratari su na svojim njivama i svakog dana nude potrošačima svoje sveže lubenice koje su sve traženije.

Na 5 hektara Jovica Kalin iz Idvora uzgaja lubenice i dinje. Toplo vreme oteževa posao radnicima, ali dobrom organizacijom olakšali su sebi rad na njivi i svakog dana uspeju da uberu oko 2 tone lubenica. Zoran Bunić je jedan od radnika koji kaže da se može zaraditi lepa dnevnica.

Pančevac

– Jako je teško, ali radimo u dve smene. Ujutru do 11, pa kasnije od 18 časova. Tako izbegavamo ovu vrućinu, izdržavamo jer smo mladi, da je teško-teško. Kad zatreba osvežimo se lubenicom i onda bude malo lakše. Zadovooljni smo poslom, jer može lepo da se zaradi- kaže Bunić

Kišovito proleće nije uticalo na kvalitet bostana i lubenice su izuzetno krupne i slatke, a trenutno toplo vreme im pogoduje. Jedan od najmlađih na njivi Kalina je Mihajlo koji pomaže radnicima:

– Najteža lubenica koju smo imali bila je teška 22 kilograma. Više volim lubenice od dinja, jer su slađe, a posebno mi se sviđaju ove crne sorte. Dinje volim da jedem sa medom-ističe Mihajlo Kalin.

Pančevac

Bostandžije ističu da trenutna cena na veliko od 40 do 50 dinara za kilogram pokriva njihove troškove proizvodnje i napominju da je uvek bolje kupiti domaću lubenicu, jer je svežija:

– Ove godine biće malo slabiji rod, ali kvalitet je odličan. Cene uvek budu malo veće na početku sezone, jer se uvoze iz Grčke, Makedonije i Albanije, ali kad stignu naše domaće pada i cena. U odnosu na uvozne naše su mnogo bolje i ono što je najvažnije sveže su, jer čim ih uberemo mi ih i prodajemo. Trenutno se naše lubenice prodaju na veliko od 40 do 50 dinara po kilogramu i to je zadovoljavajuća cena. Da nemam dinar na dinar zaradu ne bih ovo ni radio, jer oko lubenice ima posla 200 dana. Nije to samo berba, jer proizvodnja počinje od rasada, berba traje 100 dana,a nakon nje treba pospremiti njivu-ističe Jovica Kalin.

Lubenice su izuzetno zdravo povrće , ali treba biti oprezan sa konzumacijom, a ljudi koji imaju previše kalijuma u krvi ne bi smeli da jedu više od dva parčeta dnevno,a zbog velike količine šećera ne preporučuje se dijabetičarima.

 

(Pančevac/G.J.)

KREATIVNA RADIONICA ZA MLADE PANČEVCE Škola crtanja ponedeljkom i petkom u Domu omladine pod mentorstvom slikara Deranića

STUDENTKINJA POBEDILA VIŠE OD 40 MUŠKARACA Marija Seočanac predstavlja će Srbiju na Svetskom takmičenju u oranju u Letoniji! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.