OVO JE MARIJA KOJA ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU U ORANJU Da bi vežbala ore svoje ali i komšijske njive! FOTO i VIDEO

22:28

15.07.2023

Podeli vest:

RINA

Kraljevo – Srbiju je obišla vest da će nas na takmičenju u oranju u Letoniji u oktobru predstavljati mlada Marija Seočanac iz Novog Sela kod Kraljeva. Ona ima 23 godine i u konkurenciji 50 najboljih orača iz regiona (svi su bili muškarci), Marija je bila apsolutni pobednik izbornog takmičenja u Srbobranu.

Kako kaže, prvi put je zajedno sa dedom sela za volan traktora kad je imala osam godina, a par godina kasnije počela je i sa oranjem.

RINA

– Deda Voja je bio taj koji je verovao u mene i uz njega sam sve brzo naučila. Na selu ima posla tokom čitave godine i deda je znao da me zovne i kaže – ajmo sine da oremo. Brzo sam savladala sve te finese, da baratam priključcima kako bi brazda bila dobro izorana. Mora da se pogodi odgovarajuća dubina i pravac. Zna se da kako uzoreš, tako ćeš i da obereš. Komplikovano jeste, ali svakako uz dobru volju sve se može savladati, kaže za RINU vredna Marija.

Tradicionalno takmičenje orača „Prva brazda“ počelo je 2013. godine u Novom Selu, a upravo Marijin deda bio je jedan od počasnih učesnika. Kao čuveni domaćin tog kraja uzorao bi prvu brazdu za berićet. Na njegov nagovor Marija je sa svojih 15 godina počela da se takmiči, i odmah oduvala mušku konkurenciju.

RINA

– Na početku sam imala veliku tremu. Nije isto kad orete na svojoj njivi i kad to radite pred velikim brojem ljudi. Imate posebne propozicije koje morate ispoštovati. Ali, pobedila sam tada i nikad neću zaboraviti dedin osmeh i ponos, kada su prilazili da mu čestitaju i govore – to je tvoja škola, priča Marija.

Tokom svih ovih godina susrela se i sa dosta predrasuda, jer su se mnogi zapitali kako to žena može bolje da ore nego muškarac, ali sve ih je demantovala sa širokim osmehom i svojom veštinom i na najbolji mogući način pokazala da je svaka podela na muške i ženske poslove suluda. Kako kaže, negativni komentari na nju ne utiču, trudi se da sluša samo one pozitivne.

RINA

– Bilo je tu svega, ali najviše onih šaljviih komentara poput onih – jao, pa ti oreš kao muško, ti si ćerko tatin sin, ti si naš orač i ponos. Mada, najzanimljivije mi je bilo kad je moja drugarica rekla -naša Mara je multipraktik. I to zaista negde jeste tako, jer se trudim da stignem sve. I da se uzoru brazde, da učim, ali i da se sredim, našminkam i izađem sa drugaricama, kaže Marija.

Kako je odrastala u malom srpskom, ali izuzetno živom selu, od ranog detinsjtva komšije su znale za njenu ljubav prema vožnji pa ih nije iznenadilo što je njihova Marija najbolji orač u Srbiji. Sada je očekuju prirpeme za takmičenje u Letoniji, a čeka se da u Novo selo stigne takmičarski plug pa da krene sa vežbanjem.

RINA

– Ovde ima toliko njiva, što mojih što komšijskih, tako da mi bolji trening ne treba. Uvek sam u selu imala veliku podršku, to su sve izuzetno vredni ljudi koji svoje poljoprivredne mašine ne gase tokom čitave godine. Jako je važno što sam dobila i podršku Minstarstva poljoprivrede kad je u pitanju predstojeće takmičenje u Letoniji, kaže naša sagovornica.

Marija je inače studentkinja Tehnološkog fakulteta u Beogradu, pa je osim podrške u takmičenju dobila i ponudu za posao upravo u Minsitarstvu poljoprivrede, pod uslovom da završi fakultet.

@pancevac.webredakcija Kraljevo – Srbiju je obišla vest da će nas na takmičenju u oranju u Letoniji u oktobru predstavljati mlada Marija Seočanac iz Novog Sela kod Kraljeva. Ona ima 23 godine i u konkurenciji 50 najboljih orača iz regiona (svi su bili muškarci), Marija je bila apsolutni pobednik izbornog takmičenja u Srbobranu. #MarijaSeočanac #oranje #Letonija ♬ original sound pancevac.webredakcija

– Sad imam još veći elan i motovaciju da što pre diplomiram. Da mi je neko rekao da će mi sve ovo upravo traktor i oranje omogućiti, ne bih mu verovala, zaključuje sa osmehom jedinstvena Marija.

(Pančevac/RINA)

STUDENTKINJA POBEDILA VIŠE OD 40 MUŠKARACA Marija Seočanac predstavlja će Srbiju na Svetskom takmičenju u oranju u Letoniji! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.