SUDAR VAZDUŠNIH STRUJA I NEVREME U SRBIJI: Meteorolog oktirva kada nas očekuju slične nepogode

18:20

20.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Već desetak godina stručnjaci upozoravaju da je naš region pogođeniji klimatskim promenama i da temperature rastu više nego što je svetski prosek. Zato imamo izuzetno visoke temperature i posle takvih dana po pravilu slede oluje i obilne padavine za kratko vreme. Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je uzrok jučerašnjeg nevremena bio sudar tople i hladne struje.

Dejan Vladiković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da smo prethodnih deset dana imali dva toplotna talasa sa jako visokim temperaturama i da je onda sledio prodor hladnog vazduha. Kaže da su pri tom sudaru nastale burne pojave koje su rezultirale nevremenom.

– Sad se koristi jako često taj izraz superćelijske nepogode, to su izrazito jake grmljavinske nepogode sa ekstremno jakim vetrom i sa pojavom grada. On kod nas juče nije bio toliko izražen kao u nekim prethodnim epizodama, ali na području Slovenije i Hrvatske je on bio izraženiji – naveo je Vladiković.

Prema njegovim rečima, hidrološka situacija je sada još uvek povoljna.

– Šta je razlog tome? To nisu jučerašnje padavine jer mi nismo imali jako puno padavina juče. Osnovni razlog je što smo u maju i junu imali puno padavina i onda, nakon velikih vrućina, nismo ušli u period malih voda. Mi očekujemo da će to biti za nekih 15-20 dana. Znači, sada je jako povoljna hidrološka situacija – naveo je Vladiković.

Vladiković podseća da su pre godinu dana, u ovo vreme na snazi bila upozorenja i ograničenja plovidbe na Dunavu zbog niskog vodostaja i čak upozorenja za otežano vodosnabdevanje.

– To sad nije slučaj, mi još uvek nismo u tom takozvanom periodu malih voda. Akumulacije učestvuju sa povremenim ispuštanjima, one to regulišu, drže na nekom pristojnom nivou, a za sledećih mesec dana ćemo imati neku potpuno drugu situaciju – ističe Vladiković.

Na pitanje da li možemo da očekujemo slično nevreme i narednih dana i tokom leta, Vladiković napominje da je ono često u ovom periodu, tako da se opet očekuje, ne ovakvih razmera, ali sličan prodor i sličnim pravcem već negde u petak na subotu i za prvi dan vikenda.

– Ali, onda opet sledeća nedelja, ulazimo u jako topli period, čak će negde stići i do 39-40 stepeni maksimalna temperatura. To je karakteristika letnjeg perioda, a što se tiče izgleda iz ugla hidrologije, očekujemo da bismo već negde u avgustu mesecu mogli da se približimo nekom periodu malih voda, o čemu će RHMZ izdati blagovremena upozorenja i po pitanju eventualne redukcije plovidbe i po pitanju otežanog vodosnabdevanja – zaključio je Vladiković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.