KULTURNO LETO U PANČEVU: Coltraine veče u utorak na platou ispred Narodnog muzeja

10:03

24.07.2023

Podeli vest:

printscreen/FB/Dom omladine Pančevo

U okviru Kulturnog leta u Pančevu, u utorak, 25. jula, biće priređeno veče Džona Koltrejna. Na platou ispred Narodnog muzeja Pančevo, od 20 sati, posetioci će moći da uživaju u muzici jednog od najvećih džez muzičara svih vremena.

Njegova muzika je zauvek promenila džez i ostavila neizbrisiv uticaj na sve generacije muzičara.

Nastupiće:

Oliver Đurković – tenor saks
Aleksandar Petrović Coa – Gitara
Vukan Potežica – kontrabas
Nikola Radojčić – bubnjevi

John Coltrane bio je jedan od najuticajnijih džez muzičara i saksofonista 20. veka. Rođen je 23. septembra 1926. godine u Hamletu, Severna Karolina, Sjedinjene Američke Države, i preminuo je 17. jula 1967. godine u Long Islandu, Njujork, Sjedinjene Američke Države.

Coltraneova muzička karijera obuhvatala je nekoliko ključnih faza, a njegova muzika prolazila je kroz evoluciju tokom godina. Bio je poznat po svom inovativnom stilu sviranja saksofona i dubokoj emocionalnosti koju je donosio u svoje izvedbe. Njegova muzika često je bila eksperimentalna i istraživala je nove zvukove i harmonije.

Evolucija Coltraneove muzike:

• Rani period: Coltrane je počeo karijeru svirajući sa raznim džez bendovima, uključujući bendove Johnnyja Hodgesa i Duka Ellingtona. U to vreme, njegov stil sviranja bio je više tradicionalan.

• Be-bop era: Krajem 1940-ih i početkom 1950-ih, Coltrane je sarađivao sa bendovima Dizzie Gillespiea i Milese Davisa, gde je razvijao svoje veštine i usavršavao svoj zvuk. Bio je deo be-bop pokreta, koji je revolucionisao džez u to vreme. Hard bop period: Tokom sredine 1950-ih, Coltrane je postao član kvinteta Milese Davisa i snimao neke od svojih najpoznatijih albuma, kao što su „Milestones“ i „Kind of Blue“. U ovom periodu, njegov stil je postajao sve izražajniji i inovativniji.

• Free jazz i avantgarda: Krajem 1950-ih i početkom 1960-ih, Coltrane se okrenuo eksperimentisanju sa slobodnim džezom i avantgardnim pristupima muzici. Njegovi albumi „Giant Steps“, „My Favorite Things“ i „A Love Supreme“ su postali klasici ovog perioda.

• Posthumno izdanje: Nakon Coltraneove smrti, njegovi neobjavljeni snimci su objavljeni, uključujući „Interstellar Space“ i „Meditations“. Njegova muzika i dalje ima snažan uticaj na muzičare širom sveta.

Coltraneova muzika bila je izuzetno uticajna i inspirativna za mnoge muzičare, kako tokom njegovog života, tako i nakon njegove smrti. Njegova tehnika sviranja, inovativnost i emotivnost i dalje čine njegove snimke klasičnim i neizbrisivim u svetu džeza. John Coltrane je postao simbol kreativnosti, hrabrosti i muzičke dubine, ostavljajući trajni pečat na istoriji džeza i muzike uopšte.

PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Muzičko putovanje svetom u ponedeljak od 20 sati na platou ispred Narodnog muzeja

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.