UNESKO APELUJE: Zaštitite decu, zabranite pametne telefone u školama

15:40

26.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je danas Unesko.

U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, prenosi Gardijan.

– Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako bi trebalo da bude regulisana u društvu, slična pažnja se mora posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju. Njegova upotreba mora biti za poboljšanje učenja i za dobrobit učenika i nastavnika, a ne na njihovu štetu. Internet veze nisu zamena za ljudsku interakciju – rekla je generalna direktorka Unesko Odri Azulej.

Preterana upotreba tehnologije mogla bi da ih ometa i ima štetan uticaj na učenje, navodi se u saopštenju.

Na osnovu analize 200 obrazovnih sistema širom sveta, Unesko je procenio da je jedna od šest zemalja zabranila pametne telefone u školama. Među njima su Francuska, koja je ovu politiku uvela 2018. i Holandija, koja će uvesti ograničenja od 2024. godine.

(Pančevac/Telegraf)

MINISTARSTVO PROSVETE: 1. avgusta počinje plaćena praksa u državnim organima i javnim službama za najbolje studente

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.