KULTURNO LETO U PANČEVU: Veče fanka ispred Narodnog muzeja

21:19

30.07.2023

Podeli vest:

printscreen/FB/Dom omladine Pančevo

U okviru  Kulturnog leta u Pančevu, na platou ispred Narodnog muzeja, u ponedeljak, 31. jula, u 20 sati, biće priređe veče fanka. Nastupiće bend Žuta kamila fank jedinstvo.
Ulaz je slobodan.

Žuta kamila fank jedinstvo je bend sastavljan od mladih muzičara baziranih u Beogradu, naoštreni masnim gruvovima i energičnim ritmovima. Fank, soul hitovi XX veka sa domaćeg i stranog tržišta, a i po koja originalna numera koja zaokružuje veoma uzbudljiv i poseban doživljaj kroz muziku.

Sastav čine: Kristijan Đorđević – saksofon, Ivan Jovanović – klavijature, Vukan Potežica – bas gitara i Nikola Radojčić – bubnjevi.

Fank (engl. funk) je muzički žanr koji je nastao u afroameričkim zajednicama sredinom 1960-ih kada su muzičari stvorili novi ritmički, plesni oblik muzike kroz mešavinu soula, džeza i ritma i bluza (R&B).

On daje umanjeni naglasak melodiji i progresiji akorda i usredsređuje se na snažan ritmički gruv bas linije koju svira električni basista i bubnjarsku ulogu koju svira perkusionista, često sporijim tempom od druge popularne muzike.

Kao i većina afrički-inspirisane muzike, fank se obično sastoji od složenog gruva sa ritmičkim instrumentima koji sviraju međusobno povezane melodije koje stvaraju „hipnotički“ i „plesni“ osećaj. Fank koristi iste bogate obojene produžene akorde koji se nalaze u bi-bap džezu, kao što su molski akordi sa dodanim sedminama i jedanaestinama, ili dominantnim sedminskim akordima sa izmenjenim devetinama i trinaestinama.

KULTURNO LETO U PANČEVU: EKV tribute bend „Krug“ uspeo da oživi  sećanja na EKV

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.