SVE BLAGODATI DINJE: Čuva srce, reguliše pritisak i smanjuje rizik od astme
Dinja je jednogodišnja biljka koja pripada porodici krastavaca, zbog čega spada u povrće, iako je mnogi smatraju voćem.
Potiče iz Azije i Afrike, a bila je poznata još u vreme starih Egipćana, Rimljana i Grka.
Uz lubenice, dinja u sebi sadrži najviše vode, čak 90 odsto. Puna je vitamina C, B i A, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadržii tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.
Jedna porcija dinje (177-grama) sadrži:
Kalorije – 64, ugljeni hidrati – 16 grama, vlakna – 1,4 grama, proteini – 1 gram, masti – 0 grama, vitamin C – 53% referentnog dnevnog unosa (RDI), vitamin B6 – 8% od RDI, folna kiselina – 8% od RDI, vitamin K – 6% od RDI, kalijum – 12% od RDI, magnezijum – 4% od RDI.
Pored toga, ona sadrži i jedinjenja sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.
NAJBOLJI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA: Dodajte jedan sastojak i uživajte u neodoljivom ukusu
(Pančevac/Stil)