SVE BLAGODATI DINJE: Čuva srce, reguliše pritisak i smanjuje rizik od astme

10:56

03.08.2023

Podeli vest:

Pixabay

Dinja je jednogodišnja biljka koja pripada porodici krastavaca, zbog čega spada u povrće, iako je mnogi smatraju voćem.

Potiče iz Azije i Afrike, a bila je poznata još u vreme starih Egipćana, Rimljana i Grka.

Uz lubenice, dinja u sebi sadrži najviše vode, čak 90 odsto. Puna je vitamina C, B i A, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadržii tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

Jedna porcija dinje (177-grama) sadrži:

Kalorije – 64, ugljeni hidrati – 16 grama, vlakna – 1,4 grama, proteini – 1 gram, masti – 0 grama, vitamin C – 53% referentnog dnevnog unosa (RDI), vitamin B6 – 8% od RDI, folna kiselina – 8% od RDI, vitamin K – 6% od RDI, kalijum – 12% od RDI, magnezijum –  4% od RDI.

Pixabay

Pored toga, ona sadrži i jedinjenja sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.

NAJBOLJI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA: Dodajte jedan sastojak i uživajte u neodoljivom ukusu

(Pančevac/Stil)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.