TUŽILAŠTVO BIH: Podignuta optužnica protiv Nedžada Ćehića za ubistvo 25 zarobljenih Srba u Bosanskoj Krupi 1995.

13:00

03.08.2023

Podeli vest:

printscreen/YT

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha (51), koji se tereti za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe 1995. godine.

Ćehić se tereti da je, prilikom napada takozvane Armije BiH na položaje Vojske Republike Srpske u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije.

Deo zarobljenika tada je ubijeno iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna–Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici, ispred vojnog zatvora, prebijani su do smrti drvenim kočevima i drugim predmetima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način, ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske. Tela ubijenih su pronađena i razmenjena tokom 1995. i 1996. godine, dok je telo jedne žrtve pronađeno 2004. godine.

Ćehić se tereti da je počinio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, kao i da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 115 svedoka, tri stručna veštaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Za ove zločine, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam lica u predmetu „Bužimkić Senad i dr“, a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

On je u junu izručen BiH od partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopštenju.

(Pančevac)

SUPERĆELIJE IZNAD BALKANA SIGURNO NISU VIĐENE NIKAD RANIJE Roberta Boskolo: Zbog ekstremnih toplotnih dešavanja moguće je više ovakvih pojava ovog ili narednih leta

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Čupka i Mileta!

SJAJNA PORODICA ROGAN Veselo na proslavi rođendana trenera FK Železničar!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.