PIJAVICA HARALA BANATOM Obarao bandere i čupao stabla iz zemlje  (VIDEO)

10:31

07.08.2023

Podeli vest:

Printscreen/Instagram/hailz-Srbija

Oluja iz Beograda je u Banatu bila u fazi tornadogeneze. U levom delu snimka se uočava intenzivna rotacija, koja teži da se spusti ka zemlji.

Ovaj superćelijski oblak u nekim momentima imao je rotirajući oblik pri čemu je postojala mogućnost da se formira i tornado do kojeg ipak nije došlo. U Debeljaci obarao bandere i čupao stabla iz zemlje.

Dolazak osetno hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge u sklopu ciklona i hladnog fronta doveli su do formiranja vrlo moćnih olujnih sistema. Kako u komentarima navode korisnici Instagrama ova vremenska pojava je iz Zrenjanina otišla ka Kikindi.

Pijavica, vihor, vihor ili tornado je atmosferski vrtlog manjeg obima i kratkog trajanja koji se pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa u izuzetno nestabilnoj atmosferi. Može se formirati iznad površine vode (voda, ili ako se formira nad morem, morska pijavica) i nad kopnom.

Mnogi veruju da je vodena pijavica zapravo manji tornado nad vodom i da takvu pijavicu, kada se kreće sa površine vode na kopno, treba smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice je češće u ciklonskom pravcu.

TAMIŠKO PRIOBALJE KRASIĆE NOVO SPOMEN-OBELEŽJE Parna lokomotiva se premešta za 50 metara, gde će biti i muzejski eksponati!

KRČKALA SE RIBLJA ČORBA U CENTRU OMOLJICE ,,Zlatni kotlić“ privukao ljubitelje riblje čorbe! Stigli panonski gusari, ali i momci iz Ljubovije! Svi su pobednici VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.