SKORO MILIJARDU EVRA DEVIZNOG PRILIVA OD STRANIH TURISTA: Srbiju je posetilo više od 940 hiljada stranih gostiju

20:08

14.08.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Sredina avgusta najavljuje kraj letnje sezone odmora. Mnogi posetioci iz celog sveta, ali i naši državljani, odlučili su da slobodne dane provedu u Srbiji.

Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940 hiljada stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije rekla je da će ovo biti nova rekordna godina za domaći turizam i da dinamičan rast broja stranih turista govori u prilog tome.

„Oni su posetili destinacije kao i prethodnih godina. Najinteresantniji za njih su svakako Beograd, kao prestonica, iza toga su planine Kopaonik i Zlatibor, banje koje su posebno interesantne, Vrnjačka Banja, Sokobanja, zatim i gradovi Novi Sad i Niš. Doprinose i manifestacije koje su možda i najatraktivnije, i to naročito u ovom letnjem periodu“, navodi Đenićeva.

Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske i iz regiona, dakle Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

„Izraženo je povećanje broja dolazaka kineskih gostiju u Srbiju, koji se povećao za prvih šest meseci ove godine 200 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, ističe Đenićeva.

Dunav ključni neiskorišćeni potencijal
Kada se radi o razvoju turističkih destinacija, ističe da je ključna putna i komunalna infrastruktura.

„Ono što je ključna aktivnost i gde smo videli neiskorišćeni potencijal i resurs jeste Dunav, odnosno Podunavska regija, gde se planiraju velike investicije. Trenutno su vrednosti oko 906 miliona dinara“, navodi Đenićeva.

Najbitniji projekat koji će započeti sa realizacijom ove godine, ističe, jeste izgradnja marine u Velikom Gradištu i četiri manja projekta – izgradnja sportsko-rekreativnih centara u Kovinu, u Novom Sadu, Velikom Gradištu, u Beloj Crkvi.

Podeljeno više od 250 hiljada vaučera
Mnogi građani su odlučili da iskoriste vaučer od 5.000 dinara, a do sada je podeljeno nešto više od 250 hiljada vaučera.

“Naši sugrađani mogu još uvek aplicirati za preostalih nešto više od 40 hiljada vaučera za korišćenje i odmor u Srbiji, i oni se mogu iskoristiti do 20. novembra.“, napominje Đenićeva.

Zašto agencije gube licence
Prošle godine 22 turističke agencije ostale su bez licence.

Najčešći razlog za to je što uglavnom nemaju adekvatne licence, pre svega nemaju garancije putovanja, kada pričamo o organizatorima, navodi Đenićeva.

„Turistička inspekcija ne može naložiti povraćaj novca od strane turističke agencije putnicima. Ono što putnicima svakako predlažemo, jeste da se uvek mogu obratiti nama, a mi ćemo sprovesti inspekcijski nadzor“, poručuje Đenićeva.

OKO 2.500 POSTELJA IZ DOBA KORONE NA RASPOLAGANJU ZDRAVSTVENOM SISTEMU: Evo šta će biti sa kovid bolnicama

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.