MI PITAMO ZA VAS: Trenutno sam na porodiljskom odsustvu. Da li mogu da radim za to vreme neke druge poslove od kuće!

10:33

22.08.2023

Podeli vest:

Pixabay

„Trenutno sam na porodiljskom odsustvu. Da li mogu da radim za to vreme neke druge poslove od kuće pošto sam i dok sam radila, za jednu firmu šila torbe po ugovoru o delu, a da pritom nastavim da primam naknadu od države?“, pitala je naša sugrađanka Andrijana I.

Odgovor: Ono što u svakodnevnom govoru nazivamo „porodiljskim odsustvom“ sastoji se od odsustva sa rada zbog trudnoće i porođaja (porodiljskog odsustva), koje može da počne najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj, kao i odsustva sa rada zbog nege deteta koje se nadovezuje na porodiljsko odsustvo i koje traje do isteka 12 meseci od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva, ili 24 meseca kod trećeg deteta.

Ako porodilja za vreme trajanja porodiljskog odsustva ima pravo na naknadu pune zarade iz sredstava budžeta, ona ne može u tom periodu biti angažovana po osnovu ugovora o radu kod drugog poslodavca. Ali kod Vas Andrijana je drugi slučaj u pitanju pošto ste naveli da bi bili angažovani po osnovu ugovora koji se zaključuje van radnog odnosa, koji obuhvata i ugovore o delu, kao naprimer i autorske ugovore. Navedeno radno angažovanje van radnog odnosa porodilje ne ugrožava ostvarivanje prava na naknadu pune plate tokom porodiljskog odsustva jer kod porodiljskog odsustva (uključujući i period odusustva zbog nege deteta) nije reč o odsustvu sa rada zbog bolesti. Nasuprot tome, kod trudničkog bolovanja tokom trudnoće ne postoji pravo za bavljenje drugom privrednom aktivnošću kojom se ostvaruje dodatni prihod jer pravo na naknadu zarade tada proističe iz činjenice privremene nesposobnosti za rad. Kod porodiljskog odsustva radi se o oslobođenju od radnih obaveza ne zbog bolesti, nego zbog oporavka od porođaja i pre svega zbog obaveza oko podizanja bebe. Ako porodilja tokom tog perioda nađe vremena za dodatno radno angažovanje, ali van radnog odnosa, zakon joj taj vid angažovanja ne zabranjuje i može tako da ostvari dodatne prihode.

(Pančevac)

STONOTENISER I FUDBALER MILOMIR MILORADOVIĆ: Nema tog Pančevca koji ga ne zna ili bar nije čuo za MIĆU GAJBU ili LALU EDB

ČUVA TRADICIJU HEKALANJA Eva Tot iz Debeljače spojila korist i zadovoljstvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.