HAJDE DA PANČEVU DAMO ŠANSU DA BUDE SAVREMENI GRAD Prvi efekti projekta recikliranja vidiljivi! VD direktor Higijene obišao zaposlene iz RJ Ekosirovina! FOTO

11:20

28.08.2023

Podeli vest:

JKP Higijena

VD direktor JKP “Higijena” Pančevo obišao je zaposlene iz RJ Ekosirovina koji prazne po rasporedu plave kante u naselju Miloradović.

Naši sugrađani iz naselja Miloradović počeli su među prvima da odvajaju kućni otpad. Plave kante i kontejneri se prazne po rasporedu koji su naši sugrađani dobili prilikom preuzimanja posuda za ambalažni otpad. Bitno je da naši građani poštuju raspored i iznose svoje plave kante po rasporedu predviđenom za njihovo naselje i ulicu i da u plave kante ubacuju samo ambalažni otpad iz svog domaćinstva.

JKP Higijena

Podela i uvođenje plavih kanti i kontejnera kao posuda za SUVI (ambalažni otpad tj. plastiku, papir, metal i staklo) – Projekat odvajanja kućnog otpada u Pančevu. Pokušavamo da uvedemo praksu odvajanja otpada na mestu nastanka tj. u domaćinstvima kako bi se
omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na Sanitarnoj deponiji. Ambalažni otpad koji se razdvoji završi u Reciklažnom centru u Vlasinskoj ulici br. 1 u Pančevu, posle razvrstavanja na liniji za separaciju, balira se i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 % u naredne dve godine.

Prema postojećim podacima, u Srbiji je stopa reciklaže otpada iz domaćinstava manja od 2%, dok se u EU 48% komunalnog otpada reciklira.

Plave kante su podeljene u MZ Gornji grad, MZ Mladost, MZ Tesla (naselje Novi svet gde su
individualna domaćinstva), MZ Centar (naselje Donji grad gde su individualna domaćinstva) i  MZ Vojlovica

JKP Higijena

.

Trenutno se dele kante od vrata do vrata u Centru (naselje Donji grad) od ponedeljka će se deliti na Tesli i od 1. septembra podela se završava na Mladosti. Građani svakodnevno mogu da preuzmu plavu kantu i u našem reciklažnom centru od 7 do 15 časova u Ulici  Vlasinska bb.

U JKP “Higijena” Pančevo kroz svoj rad promoviše činjenicu da pored šest primarnih resursa
(vode, vazduha, nafte, prirodnog gasa, uglja i minerala, za civilizaciju postaje neophodan i
sedmi, reciklabilni materijal. Resursi su ograničeni, a zbog preteranog i nemarnog
iskorištavanja milijarde tona otpada završe na deponijama svake godine. Čovečanstvo je u
poslednjih pola veka potrošilo više resursa nego u celoj istoriji do sada.

– Mi smo kao preduzeće preuzeli veliki posao, a našim sugrađani pokušavamo da nametnemo malu obavezu, da tu radnju odvajanja dovedemo na nivo refleksne radnje. U ovom trenutku mi smo veliki deo grada obuhvatili sa plavim kantama, za stambene zajednice delimo plave kontejnere. Plave posude će biti za papir metal i plastiku, a zvonasti kontejneri za staklo. Uz podelu posuda vršimo stalne edukacije naših sugrađana koliko je bitno odvajanje otpada na mestu nastanka, već vidimo prve efekte projekta po količinama koje dolaze u naš Reciklažni centar. Implementacijom ovog projekta poboljšaće se upravljanje otpadom i unaprediće se stanje životne sredine u našem gradu, ističu iz JKP Higijena.

JKP Higijena

U 21. veku reciklaža ambalaže treba da je naše i lično i zajedničko opredeljenje i da svakoga dana, svako od nas jednim pokretom ruke u posebnu posudu odvoji sabijenu, složenu ambalažu, da se što lakše transportuje i da vredan materijal ne bude odložen na deponiji, nepovratno izgubljen za dugi niz godina.

Danas se preko 50 procenata proizvedenih aluminijumskih limenki reciklira. Staklo može
ponovo da se iskoristi bez promene kvaliteta, dok se papir, časopisi i novine za samo sedam
dana recikliraju u nove. Pri tome, za svaku tonu recikliranog papira sačuva se 17 stabala u
našim šumama. Oko 1.600.000 ljudi širom sveta zaposleno je u procesima prerade materijala koji se može reciklirati.

– Hajde da Pančevu damo šansu da bude savremen grad čiji građani ODVAJAJU ambalažu za reciklažu. Da nam grad bude čist i da počnemo da se odnosimo prema otpadu kao prema sirovini koja ima najveću vrednost kada se u domaćinstvima odvoje sekundarne sirovine za reciklažu i najmanje moguće ambalažnog otpada odlaže na Sanitarnoj deponiji, da to što završi na deponiji merimo u kilogramima a ne u tonama. Zato i jeste slogan projekta: BRZO I LAKO SAD ODVAJA SVAKO, poručuju iz Higijene.

Zbog visokih temperature JKP “Higijena” Pančevo je svojim zaposlenim na ternu delila vodu.

 

(Pančevac)

PODELA PLAVIH KANTI ZA AMBALAŽNI OTPAD U PANČEVU UVELIKO U TOKU Evo kako da preuzmete kante za razvrstavanje sekundarnih sirovina! FOTO

PANČEVO DOBIJA NAJSAVREMENIJU OPREMU ODVAJANJA OTPADA! 180 miliona dinara izdvojeno za JKP Higijena! Olakšana reciklaža od 1. avgusta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.