VIVE FESTIVAL PO 27. PUT U DEBELJAČI Kad zazvoni jedna lepa pesma i Letnje veče na nebu pobedničke pesme žirija i publike!

15:36

29.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV OK

Debeljački dom kulture je ponovo bio domaćin Vive festivala. Ovaj muzički događaj održan po 27. put.

Dom kulture „Jožef Atila“ je po 27. put okupio pevače mađarskih pesama i čardaša. Vive festival u Debeljači svečano je otvorila Elvira Kovač, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara. Zatim se tradicionalno začula pesma kompozitora Đule Vitkaija, „Okrećem rudu kočija”, koju je izvela operska pevačica Agota Vitkai Kučera. Ove godine se takmičilo četvoro pevača amatera Daniel Muhi iz Mužlje, Atila Sel iz Horgoša, Petronella Fenjveši, iz Kula i Mihalj Erdeg iz Kanjiže. Direktor doma kulture u Debeljači Laslo Horti kaže da je u odnosu na prošle godine sada manji broj učesnika, ali je kvalitet nepromenjen.

Na ovoj značajnoj manifestaciji nastupili su i pevači, pobednici dosadašnjih festivala, sa novokomponovanim pesmama i to Monika Mezei, Žofia Dekanj Sabo, Julia Kotroba, Tibor Sunjog, Ferenc Biro, Simona Mezei, Monika Mezei, Ema Osterman, Melinda Morvai, Đerđ Gonelik i Laslo Gez.

Prema oceni stručnog žirija najbolja kompozicija je bila “Kad zazvoni jedna lepa pesma“, koju komponovala Ester Beretka Senaši iz Debeljače. Tekst je napisala Žofia Dekanj Sabo, koja je ujedno i otpevala pobedničku pesmu. Kada je reč o takmičenju u interpretaciji među pevačima amaterima, prvu nagradu osvojio je Daniel Muhi iz Mužlje. Publika je i ove godine imala priliku da bira svog favorita. Nagradu gledalaca osvojila je pesma „Letnje veče na nebu“ koju su otpevale Monika Mezei i Simona Mezei. U oviru revijalnog dela programa izvedene su tradicionalno mađarske pesme i čardaši. Prema rečima direktora debeljačkog doma kulture Lasla Hortija, Vive festival ima budućnost.

Vive festival organizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Kovačica, fondacije Betlen Gabor iz Mađarske i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

(Pančevac/Vojvodina uživo)

MAŠINU MU JE ZA TAKMIČENJE SPREMIO OTAC FRANJA Starčevac Danijel Cigler (11) najmlađi učesnik na drift auto-trkama u Čačku

VELIKOGOSPOJINSKI DANI U CREPAJI: Održan šesti Cezarov memorijal, najbolju riblju čorbu skuvali braća Jankov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.