ODVAJANJE OTPADA Građani svakodnevno mogu da preuzmu posude u Reciklažnom centru 

10:52

04.09.2023

Podeli vest:

JKP Higijena
Pančevke i Pančevci iz naselja Miloradović su među „pionirima” u odvajanju kućnog otpada. Uvođenje plavih kanti i kontejnera kao posuda za suvi, ambalažni otpad (plastiku, papir, metal i staklo) pokazalo se kao svrsishodno, što se vidi i po tome što građani u sve većem broju pristupaju reciklaži. Plave kante i kontejnere, prema utvrđenom rasporedu, prazne zaposleni u RJ „Ekosirovina” JKP-a „Higijena”.
Direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Mišo Marković obišao je naselje Miloradović u vreme kada su radnici bili u akciji pražnjenja posuda. On je tom prilikom rekao da je „bitno da građani iznose svoje plave kante po rasporedu predviđenom za njihovo naselje i ulicu”, kao i da „u njih ubacuju samo ambalažni otpad iz svog domaćinstva”. Dodao je:
– Pokušavamo da uvedemo praksu odvajanja otpada na mestu nastanka, tj. u domaćinstvima, kako bi se omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na sanitarnoj deponiji. Ambalažni otpad koji se razdvoji vozi se u Reciklažni centar u Vlasinskoj ulici 1, a posle razvrstavanja na liniji za separaciju balira se i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 odsto u naredne dve godine, a ona je sada na nivou od dva odsto, dok se u zemljama EU 48 odsto komunalnog otpada reciklira. Implementacijom ovog projekta poboljšaće se upravljanje otpadom i unaprediće se stanje životne sredine u našem gradu.
JKP „Higijena” je podelila plave kante u Gornjem gradu, u naselju Mladost, u Vojlovici, kao i u naseljima Novi svet i Donji grad, tamo gde su individualna domaćinstva. Ovih dana se od vrata do vrata dele u naselju Donji grad i na Tesli, a od 1. septembra podela se završava u naselju Mladost. Građani svakodnevno mogu da preuzmu plavu kantu u Reciklažnom centru, od 7 do 15 sati.
Pored šest primarnih resursa – vode, vazduha, nafte, prirodnog gasa, uglja i minerala, za civilizaciju postaje neophodan i sedmi, reciklabilni materijal. Resursi su ograničeni, a zbog preteranog i nemarnog iskorištavanja milijarde tona otpada završe na deponijama svake godine. Čovečanstvo je u poslednjih pola veka potrošilo više resursa nego u celoj istoriji do sada. U 21. veku reciklaža ambalaže treba da je lično i zajedničko opredeljenje i da svakoga dana svako od nas jednim pokretom ruke u posebnu posudu odvoji sabijenu, složenu ambalažu, kako bi se ona što lakše transportovala i kako vredan materijal ne bi bio odložen na deponiju i nepovratno izgubljen za dugi niz godina.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.