OTVORENA IZLOŽBA MAKEDONSKOG UMETNIKA PETRA NIKOLOSKOG Ideje koje sam razrađivao u Engleskoj začeo sam ovde u Pančevu

10:43

06.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

„Mnogo mi znači Pančevo, jer na neki način osećam da je ovo bio moj prostor.  Kada sam živo u Pančevu ljudi koji su se bavili kulturom prihvatili su moj rad. Fantastično, ne mogu opisati rečima koliko sam ovde bio srećan.

Imam dosta radova  koje sam radio u Engleskoj i drugim zemljama sveta, ali u u njima se pojavljivalo Pančevo. Same te ideje koje sam ja razrađivao, svetlosna instalacija koje vidite ovde,   crteži na plafonu koje vidite, to su sve radovi koje sam ja začeo ovde u Pančevu“, rekao je makedonski umetnik Petar Nikoloski, čija su  dela izložena u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu kao Velika retrospektivna izložba instalacija i objekata.

Nikoloski je rođen u Prilepu, studirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i već dugo živi u Londonu. Ipak, kako kaže, vreme koje je provodio u Pančevu nakon završenih studija za njega je veliki izvor inspiracije.

Pančevac

Retrospektivna izložba Petra Nikoloskog deo je redovnog programa Galerije savremene umetnosti, u okviru koga se predstavljaju dela umetnika koji stvaraju i stvarali su u prethodnih 30 do 40 godina. Postavka obuhvata segmente izložbe iz 2002. godine, objekte od drveta i stakla, a posetioci mog u da vide i dva video-rada, koja će im olakšati sagledavanje umetnikovog opusa. Izložba će biti otvorena do 22. septembra.

Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu, koja se obratila prisutnima u ime Grada Pančeva.

„Drago mi je što možemo da ugostimo autora koji je pre mnogo godina ostavio dubok trag u našem gradu, autora koji izlaže svoje radove širom sveta, ali je našao vremena i za nas. Pančevo je grad umetnosti, grad umetnika, grad umetničkih manifestacija po kojima se prepoznajemo širom Srbije. Pančevo voli umetnika i na nama iz grada ostaje da ih podržimo kako bi što bolje stvarali i priređivali nam oakve događaje“, rekla je Jević.

Pančevac

Kustos Galerije Ivana Markez Filipović  istakla je da je rad ovog vrsnog umetnika obeležio  kulturnu scenu Pančeva pre nekoliko decenija, a skulpture koje su izložene pripadaju fondu galerije i restauirane su posebno za ovu priliku.

(Pančevac)

TRUDNICE DAJU I PO 1.500 EVRA ZA OVE TESTOVE, A POUZDANOST IM JE MALO VEĆA OD GLEDANJA U ŠOLJU! To tvrde lekari, a EVO ŠTA PORUČUJU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.