ZVUCI TRADICIJE: „Susret gajdaša“ održan po 17. put u Kačarevu FOTO i VIDEO

13:43

10.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

Tradicionalna manifestacija „Susret gajdaša“ održana je po 17. put u Kačarevu. Gajdaši iz naše zemlje, Makedonije i Bugarske, ponovo su se okupili u ovom južnobanatskom mestu i pokazali kako se čuva tradicija.

Pančevac

– Ovo je jubilarni, 10. put kako dolazim na „Susret gajdaša“. Prvi put sam došao sa svojim učiteljem, Slavkom Cvetkovićem, kada sam imao 10 godina. On je bio najstariji, a ja najmlađi učesnik i zaista smo naišli na oduševljenje prisutnih. Od tada dolazim svake godine i nastaviću da dolazim. Taj dan u godini se odredi za dolazak u Kačarevu i sve se prema tome organizuje – kaže Filip Bogdanović iz Lebana.

– Mnogo mi je drago da su me organizatori ponovo pozvali da budem deo ove lepe manifestacije. Ovo je druga godina kako dolazim u Kačarevo. Organizatori su ljudi velikog srca, tako da se ovde osećamo kao kod svoje kuće. Inače, meni je gajde poklonila majka i od tada se ne odvajam od njih. Takođe, ja treniram i boks. Naizgled deluje kao spoj nespojivog, boks je za telo, gajde za dušu, a svaki čovek mora da čuva i dušu i telo – ističe Kalina Nikolova iz Sofije.

Pančevac

– Prvi put sam gajde počeo da sviram tokom korone. Inače, godinama sviram tradicionalne instrumente, kao što su kaval, tambura. Uglavnom se fokusiram na jug Srbije i Makedoniju. Od mojih prijatelja, gajdaša, čuo sam za ovu manifestaciju i došao sam ove godine, prvi put – rekao je Aleksa Radonjić iz Beograda.

– Učestvujem na različitim festivalima, a u Kačarevu sam 11. put. Drago mi je kada vidim mlade koji su zainteresovani za ovaj instrument, a upravo su ovakve manifestacije prilika da se družimo i da mi stariji prenesemo svoje znanje mladima – kaže Mladen Nikolić iz Krnjače.

– Prvi put sam u Kačarevu i mnogo mi se sviđa. Sigurno ću nastaviti da dolazim i narednih godina. Pored gajdi, publici sam pokazao jedan instrument, zapravo je to grana sa Stare planine, a koja proizvodi divne melodije – kaže Jordan Vasiljević iz Knjaževca, pokazujući nam ovaj neobičan instrument.

Pančevac

Na otvaranju manifestacije prisutne su pozdravili Mihaela Veselinov, vd ambasadora Republike Makedonije i Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

– Makedonsko materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe ostalo nam je od naših predaka i treba da ga čuvamo, negujemo i prenosimo mlađim naraštajima. Gajda se izdvaja svojom unikatnošću, praveći jedan karakterističan zvuk. Vekovima stvaranim melodijama, pesmama i kolima, makedonski narod iskaziovao je svoja osećanja. Gajda je simbol naše tradicije i sećanja na naše korene, ognjišta i naše pretke. Bogata makedonska kultura oslikana je, ne samo preko tradicionalnih instrumenata, već i preko folklora, bogato izvezenih nošnji, tradicionalnih kola i pesama koje svojim specifičnim melosom predstavljaju pravo bogatstvo vredno poštovanja. Tradicionalni instrumenti kao što su tapan, makedonski kaval i gajda doprinose da ovo bogatstvo zvuka bude prepoznato širom sveta. Muzika je ona nit koja nas povezuje, zbližava i daje snagu da se izborimo sa svim izazovima. Ona doprinosi poštovanju i razumevanju različitosti. To je najlepši most koji povezuje naše dve zemlje, Srbiju i Makedoniju – kaže Mihaela Veselinov.

Pančevac

– Ponosni smo na to što 17 godina uspevamo da održimo ovaj festival. Nažalost, nema mnogo ovakvih festivala i neki od tradicionalnih instrumenata su zaboravljeni, ali mi se trudimo da gajde kao jedan oblik kulturnog nasleđa, ne samo makedonskog naroda, sačuvamo od zaborava. Došli su gosti iz različitih krajeva Srbije, iz Bugarske i iz naše matice, Makedonije. Ranijih godina imali smo priliku da čujemo i škotske gajde i nadam se da će se tradicija nastaviti. Ogromna zahvalnost organizatorima ovog jedinstvenog festivala, koji sledeće godine postaje punoletan, a Nacionalni savet će nastaviti da podržava ovakve manifestacije – istakao je Veličkovski.

Pančevac

Organizatori manifestacije su Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva i Centar za zaštitu i afirmaciju makedonske tradicije i posebnosti „Toše Proeski“.

Pančevac

– Cilj manifestacije je da gajdu sačuvamo od zaborava i podstaknemo mlađe naraštaje da počnu da sviraju ovaj drevni instrument. Nadam se da ćemo uspeti u tome i da će ovaj festival nastaviti da okuplja veliki broj učesnika – rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“.

Za veselu atmosferu pobrinuo se bend „Amanet“ iz Makedonije, koji je izveo tradicionalne makedonske pesme.

Pančevac

– Čast nam je i zadovoljstvo što smo deo ovogodišnjih „Susreta gajdaša“. Publika je bila u prilici da čuje makedonske gajde, zatim pesme iz različitih krajeva Makedonije. Naša grupa formirana je 2018. godine. Mladi entuzijasti okupili su se i rešili da formiraju sastav. Trudimo se da negujuemo tradicionalnu makedonsku muziku u njenom autentičnom obliku.Uzor nam je orkestar Pece Atanasovskog. Kao što i naziv naše grupe govori, želimo budućim generacijama da ostavimo amanet i da oni produže da neguju makedonsku tradiciju – kaže Lenče Dimovska, vokal grupe „Amanet“ i dodaje da se nada da će „Susreti gajdaša“ nastaviti da žive i da će oni još dugo biti deo manifestacije.

Publiku je naročito oduševila porodica Mitić iz Omoljice, koja je pravi primer kako se tradicija čuva i prenosi na mlađe generacije.

Pančevac

Manifestaciju su podržali Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice.

Pančevac

VELIKI BROJ MAKETA NA 10. ALEKSIĆ KUPU Održana promocija knjige Aerodrom u Pančevu i prikazan film Prvi civilni noćni let! FOTO i VIDEO

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.