DESETORO PUTNIKA VRATILO SE IZ GRČKE U SRBIJU POSLE SAOBRAĆAJNE NESREĆE, 40 NASTAVLJA LETOVANJE Seničić: Povređeni u Grčkoj van životne opasnosti, nema otkazivanja putovanja za Maroko

10:20

11.09.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Desetoro putnika iz niškog autobusa koji je u nedelju učestvovao u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu između Evzonija i Soluna vratilo se u Srbiju, dok će 40 nastaviti letovanje u Grčkoj, saznaje RTS.

U tri grčke bolnice smešteno je 26 povređenih putnika iz niškog autobusa. Teže povređeni su smešteni u bolnicu u Solunu. Upravnik te bolnice Nikos Antonakis kaže za RTS da je 18 osoba pregledano, a da je 13 hospitalizovano, među kojima je dvoje dece.

Desetoro srpskih turista vratilo se u Srbiju, dok će 40 nastaviti letovanje u Grčkoj.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže za RTS da još uvek nema informaciju koliko se turista vraća u Srbiju, a koliko ostaje u Grčkoj.

„Odmah su poslata dva autobusa, jedan koji treba da vrati turiste jer ovaj autobus je krenuo da vozi i da vrati jednu grupu turista, a drugi je sačekao turiste koji su ostali nepovređeni i oni su odvedeni do destinacije Stavros. Jedan deo turista će svakako želeti da ostane, jedan deo će se vratiti i neće biti nikakvih problema“, ističe Seničić.

Kaže da će svi koji odluče da se vrate, danas u toku dana ili eventualno tokom večeri biti vraćeni za Srbiju i da je to stvar koju će turisti dogovoriti sa agencijom.

Seničić navodi da je 15 turista zadržano na lečenju u bolnicama, da su svi van životne opasnosti i da se lečenje nastavlja.

„Sve informacije dobijamo od našeg konzulata u Solunu koji je bio od velike pomoći u ovom slučaju“, naglašava Seničić.

„Vreme se popravilo u Grčkoj, situacija je značajno bolja“

Što se tiče turista u oblastima pogođenim poplavama, Seničić kaže da su bezbedni i da se jedan deo već vratio u Srbiju.

„Vreme se popravilo u Grčkoj, što je najvažnije. Samim tim, i situacija je značajno bolja. Imamo deo turista koji je još uvek na Pilionu u selima, Jedan deo ne želi da se vrati, žele da ostanu da pomognu lokalnom stanovništvu, ali svakako smo u kontaktu sa njima i svi su bezbedni i na suvom. Došla je voda i došla je struja, nema problema“, ističe Seničić.

Kaže da se očekuju da se, u skladu sa vremenskom prognozom, situcija potpuno stabilizuje u toku ove nedelje.

„Avio-kompanije nastavljaju da lete za Maroko“

Snažan zemljotres je pogodio Marokom, u kojem ima srpskih turista. Na pitanje šta će biti sa planiranim putovanjima ka toj zemlji, Seničić kaže da je pitanje samo da li su destinacije koje turisti treba da obiđu bezbedne.

„Avio-kompanije nastavljaju da lete, aerodrom u Marakešu je otvoren i to će biti dogovor turističke agencije koja je organizator putovanja sa turistima koji treba da putuju na tu destinaciju. Za sada nema otkaza. Jedan deo turista koji želi da otkaže, u dogovoru sa agencijom moći će to da uradi“, ističe Seničić.

Kaže da sve što se dešava na turističkim destinacijama može da se desi i tamo gde živimo i da se na svakoj destinaciji treba ponašati onako kako se ponašamo i kod kuće.

„Protiv prirode se ne može. Vremenske prilike se menjaju, klima se menja. Moramo da budemo spremni na ovakve situacije. Ono što možemo da uradimo je da imamo polise putnog zdravstvenog osiguranja“, savetuje Seničić.

(Pančevac/RTS)

JELENA D. SIMIĆ SASVIM ISKRENO Kada bi ljudi znali koliko ih brzo drugi zaborave, trudili bi se da najviše vremena posvete građenju odnosa s Bogom

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.