IZLOŽBA HLADNOG ORUŽJA OTVORENA U PANČEVU: Pogledajte zanimljive primerke iz zbirki Narodnog muzeja FOTO i VIDEO

10:52

13.09.2023

Podeli vest:

Pančevac/Radovan Đerić

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba pod nazivom „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“. Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević, kao i viši kustos istoričar Srđan Božović.

Pančevac/Radovan Đerić

Posetioci su bili u prilici da saznaju pojedinosti o viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima.

Pančevac/Radovan Đerić

Pored primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, prikazani su i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata.

Pančevac/Radovan Đerić

Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiču iz perioda neeolita, sve do XX veka.

Pančevac/Radovan Đerić

Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do XIX, pa i tokom XX veka.

JUBILARNI 20. ETHNO.COM WORLD MUSIC FESTIVAL OD 22. DO 24. SEPTEMBRA U PANČEVU Najbolji izbor srpske world music scene, specijalna gošća Olga Krasojević sa Rudnika

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.