STARINSKI RECEPT ZA LJUTENICU: Ukusan prilog uz svako jelo

21:09

15.09.2023

Podeli vest:

RINA
RINA.rs

Potrebno je:

20 kg crvene paprike
10 kg paradajza
5 kg patlidžana
3 kg šargarepe
4-5 komada ljute paprike
1 kesica mlevenog bibera
1 kesica mlevenog kumina
2 supene kašike čubar (začin)
1 flaša ulja
200 grama šećera
so – po ukusu

Priprema:

Paradajz se oljušti i samelje mašinicom za mlevenje mesa. Sipa se u veliki bakarni kazan (ili šerpu, pleh, sa čim god raspolažete), stavljate na ne mnogo jaku vatru i počinje dugo i neprestano mešanje, da pire ne zagori.

U počeku je smesa retka i sporije se meša, ali što više vri paradajz pire postaje gušći, brže i pažljivije se meša, prelazi se varjačom po celom dnu posude, da nigde ne zagori.

Paprike se ispeku i poređaju u posudu, koja se poklopi, ili najlon kesu, da se popare, nakon toga se oljušte i očiste od drške i semenki. Ostavljamo na 1-2 sata u velikoj posudi ili plehu, malo nagnuto. Nakon toga se melje u mašinici za mlevenje mesa.

Patlidžan se ispeče, kad se ohladi se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da se ocedi na 2 sata i nakon toga se samelje. Šargarepa se očisti, oljšti skuva u posoljenoj vodi i takođe se samelje.

Samlevene paprike, patlidžan i šargarepa se dodaju pažljivo u kazan sa paradajzom uz neprestano mešanje. Patite zato što u jednom trenutku ljutenica počinje da prska, zato koristite veliku drvenu varjaču sa dugom drškom, nosite stvari dugih rukava i duge pantalone, takođe i bošču.

Kad se prepolovi smesa, dodaju se sitno iseckane ljute papričice, lagano se dodaje ulje uz neprestano mešanje, so, šećer i začini – čubar, kumin i biber. Dodajte malo po malo i probajte, da biste mogli da dodate još ako nije dobro začinjeno.

Ljutenica se kuva na tihoj vatri, dok varjača ne počne da ostavlja tragove po dnu posude. Skida se sa vatre, sačekamo da se malo ohladi i punimo tegle, zatvorimo prethodno skuvanim poklopcima i kuva se u posdu sa krpom na dnu, voda treba da je bar dva prsta izat tegli. Kad proključa, meri se 15-20 minuta i skida se sa vatre.

Tegle se vadi i okreću naopako, dok se ne ohlade.

NAJBOLJI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA: Dodajte jedan sastojak i uživajte u neodoljivom ukusu

(Pančevac/Stil)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.