PANČEVAČKI ŠAHOVSKI GENIJE ILIJA SERAFIMOVIĆ OTKRIO KAKO DO POBEDE: Poenta je da pronađem jedinstveni način da beli da mat crnom! FOTO

12:05

19.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

U Batumiju, u Gruziji, od 2. do 9. septembra održan je  je 65. svetski kongres šahovske kompozicije, a mladi Pančevac Ilija Serafimović, internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema, bio je član našeg državnog tima i osvojio je bronzanu medalju u brzom rešavanju dvopoteznih zadataka.

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pančevo osvrnuo se na uspeh koji je postigao, a  pojasnio je i u čemu se rešavanje problema razlikuje od standardnog šaha.

– Šahovski problem je neka pozicija, važe sva pravila kao u standardnom šahu, i u toj poziciji moguće je da beli matira crnog u dva poteza, tri poteza ili pet poteza. Poenta je da rešavač pronađe jedinstveni način da beli dâ mat crnom. To je rešenje šahovskog problema, ukratko je objasnio Serafimović.

printscreen/RTV PančevoPrintscreen/RTV Pančevo

Njegov uspeh na takmičenju ga nije u potpunosti zadovoljio s obzirom na to da kao reprezentacija, koju je činio sa velemajstorima Marjanom Kovačevićem i Vladimirom Podinićem, nisu došli do medalje na ovom takmičenju.

– Ovog puta desilo nam se, kao reprezentaciji, da se nisu poklopili rezultati, tako da nismo osvojili medalju. Mada, pojedinačno, ja nisam izgubio rejting, bio sam na nuli.

S obzirom na to da je ovaj devetnaestogodišnjak veoma uspešan u rešavanju šahovskih problema, otkrio je i tajnu njegove pripreme pred takmičenja.

– Pripremam se tako što vidim kakve probleme sudija koji zadaje voli da bira, da li ima neki stil koji bira i onda tražim po knjigama i bazama takve probleme. I što više problema prođem, veće su šanse da ću bolje da rešavam.

printscreen/RTV Pančevo

Do kraja godine ima još nekoliko kola u Ligi rešavača Srbije, a jedno takmičenje će biti i u Pančevu gde će on birati probleme.

Što se tiče najvećih takmičenja, početkom maja njega i njegove kolege očekuje put u Nemačku na Evropsko prvenstvo.

(Pančevac)

ILIJA SERAFIMOVIĆ PONOS PANČEVA! Šahovski majstor osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Gruziji!

ODRŽANO EVROPSKO PRVENSTVO U REŠAVANJU ŠAHOVSKIH PROBLEMA: Pančevac Ilija Serafimović osvojio srebrnu medalju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.