NIČE OBJEKAT U OKVIRU GIMNAZIJE Tri etaže s prizemljem površine 981 kvadrata! Rok za izvođenje radova 320 dana

13:32

19.09.2023

Podeli vest:

Milan Šupica
Realizacija veoma važnog projekta započeta je u našem gradu: izgradnja novog objekta Gimnazije „Uroš Predić” u dvorištu škole. Iz lokalnog budžeta Grad je izdvojio skoro 163 miliona dinara s PDV-om za investiciju izgradnje objekta površine od 981 metra kvadratnog.  Učionice koja će nastati biće u funkciji, pre svega, kabineta za informatiku, biologiju, hemiju i fiziku. Rok za izvođenje radova je 320 kalendarskih dana.
Ulaganje u obrazovanje
Ovim povodom je gradska menadžerka Maja Vitman, obraćajući se građanima, rekla novinarima da želi da izrazi zadovoljstvo zbog toga što će posle 135 godina gimnazijalci dobiti novu zgradu.
– Ponosni smo na to što pišemo nove stranice istorije i što je ulaganje u obrazovanje jedno od strateški najvažnijih kapitalnih investicija za naš grad. Prošle godine smo rekonstruisali fiskulturnu salu u dvorištu škole. Od njene izgradnje nije bilo značajnih ulaganja i bilo je planirano njeno zatvaranje, a rekonstruisali smo je iz sopstvenih prihoda i prilagodili je za najmodernije potrebe ove namene. Ovde nismo stali. U saradnji s direktorkom Gimnazije „Uroš Predić” Zoricom Pomar i njenim saradnicima uradili smo tehničku dokumentaciju za izgradnju novog obrazovnog objekta od 981 kvadrata bruto površine i u postupku smo završetka i drugog projekta za izgradnju još jednog objekta od oko 500 kvadrata. Počela je izgradnja novog objekta pančevačke gimnazije, koji će imati tri etaže: prizemlje, prvi sprat i potkrovlje. Površina prizemlja će biti 327 kvadrata – navela je Maja Vitman.
Sve tri etaže imaće po četiri učionice, kao i mokri čvor, ali i toalete za decu sa smetnjama u razvoju i rampu za sve sa invaliditetom. Projektanti su, crtajući položaj i potreban broj krovnih prozora, na pravi način razmišljali i o osvetljavanju kabineta u potkrovlju. Pored građevinsko-zanatskih radova sa svim pratećim instalacijama u objektu, predviđeni su i oni na spoljašnjem uređenju i spoljnim instalacijama celog kompleksa.
Zahvalnost gimnazijalcima
Skoro cela parcela dvorišta škole sada je asfaltirana i betonirana, jedino sportski teren ima tartan podlogu, a između glavne zgrade i sportske sale postoje manje zelene površine s drvećem. U prošlosti, prilikom izvođenja drugih radova, plato kompleksa je zbog potreba rekonstrukcija razbijan, a onda popravljan. Zato je sada u planu da se ceo prostor poploča behaton pločama, osim oko novih objekata, gde će biti trotoari od betona.
Izgradnja nove zgrade smanjiće površinu pokrivenu zelenilom, pa je zato predviđeno da drveća i cveća mnogo više bude u centralnom delu dvorišta. Ne treba brinuti ni o originalnom izgledu zgrade: stare ograde zameniće nove od kovanog gvožđa, poput postojećih. Gimnazija će imati i dve kolske kapije širine tri i po metra, kao i još jedan pešački ulaz. Naravno, postojaće i nove klupe, kante za smeće i dve česme.
Gradska menadžerka Maja Vitman zahvalna je direktorki škole i svim profesorima „na fantastičnoj saradnji i sugestijama”, kao i…

Milan Šupica

– Naravno, i gimnazijalcima na strpljenju kako pri izvođenju radova na rekonstrukciji sportske sale, tako i za naredni period dok radove ne završimo. Mislim da kao zajednica treba da budemo veoma zadovoljni. Pomerili smo mnoge granice. Pokazali smo ozbiljnost i veliko interesovanje za mnogobrojne sugestije i primedbe naših sugrađana i zahvalni smo im na tome. Samo zajedno možemo da napravimo rezultate. Svim đacima još jednom želimo srećan početak nove školske godine. Voleli bismo da naš grad, naša gimnazija, iznedre još mnogo novih Predića i Pupina, a da brojni novi Crnjanski budu profesori u našim školama – poručila je Maja Vitman.
Zgradi gimnazije koja postoji lepih 135 godina pridružiće se novi objekat. Biće jedno vreme prašine i buke, ali izroniće i krajnji rezultat: prošireni prostor za sticanje novih znanja.
Naša škola
Gimnazija „Uroš Predić” prepoznatljiva je kao jedna od najstarijih i najvažnijih prosvetnih institucija u Srbiji: izgrađena je 1888, a njeni učenici, između ostalih, bili su slikar Uroš Predić i naučnik Mihajlo Pupin. Jedan od brojnih fantastičnih profesora u njoj bio je i pisac Miloš Crnjanski. Zgradu krase arhitektonske vrednosti 19. veka i spomenik kulture je od 1997. godine. Gimnazija je dokumentovana u brojnim filmovima, pošto je i sama, i na prvi i na drugi pogled lepa, deo zaštićenog gradskog jezgra Pančeva.
(Pančevac/S.Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.