BEZ ZNAČAJNIH PROMENA CENA PELETA: Na stovarištima se može naći za 32 do 36.000 dinara

09:26

30.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Od aprila do sada nije bilo značajnih promena cena ogreva, a pelet se na najvećem broju stovarišta kreće od 32 do 36 hiljada dinara, dok ima stovarišta na kojima se može kupitii i po ceni od 31 ili 31,5 hiljada dinara rekao je profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu Branko Glavonjić.

On je gostujući na RTS podsetio da je Vlada Srbije prošle godine definisala uredbom cenu peleta na 38.000 dinara i istakao da su ovogodišnje cene peleta niže od te za dve do šest hiljada dinara.

„Ako bismo poredili ovogodišnje cene sa onim rekordnim cenama iz juna prošle godine, pelet je ove godine jeftiniji za skoro 10.000 dinara“, naveo je Glavonjić.

Kada su u pitanju cene ogrevnog drveta, kazao je da one variraju od regiona do regiona.

„Najjeftinije ogrevno drvo je na jugu i u istočnoj Srbiji i kreće se od 7.000 do 7.500 dinara, u centralnoj Srbiji su od 8.000 do 8.500 dinara, u jugozapadnoj Srbiji od 7.500 do 8.000 dinara, na zapadu Srbije od 8.000 do 8.500 dinara“, rekao je on.

Kod „Srbija-šuma“ ogrev se može direktno kupiti za 5.200 dinara, ali, kako je rekao, te količine drveta su najvećim delom usmerene ka penzionerima, školama, bolnicama, domovima zdravlja i drugim javnim potrošačima.

Glavonjić je kazao i da se za ovu sezonu ne očekuje značajniji rast cena ogreva.

„Svi naši parametri koje mi pratimo ukazuju da ne bi trebalo da dođe do drastičnijeg povećanja cena. Jedino što može uticati na povećanje cena su najavljeno povećanje akciza na naftne derivate, što će sigurno poskupeti transport, a samim tim će se delimično to odraziti i na cene“, rekao je Glavonjić.

Prema njegovim rečima, snabdevenost tržišta u ovom trenutku se može oceniti kao odlična.

Ukazao je i da je potražnja ove godine nešto slabija u poređenju sa prošlom godinom zbog blage zime, da su potrošačima ostale određene količine ogreva neutrošene, tako da sada najveći broj potrošača dokupljuje one količine koje su im uobičajeno potrebne za jednu grejnu sezonu.

Dodao je i da je ostalo samo tri nedelje do početka grejne sezone pa se tako isporuke odvijaju da za danom i da nema lista čekanja.

(Pančevac/Nova ekonomija/RTS)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.