DIREKTOR JKP GREJANJE PREDRAG ŽIVKOVIĆ: Gasa ima, nove cene već u primeni

11:20

02.10.2023

Podeli vest:

Printscreen
Imali smo dugo, toplo leto, a s kalendarskom jeseni stigli su i kišni oblaci, pa već menjamo garderobu. Uskoro će i zima, kada će nam među najboljim prijateljima, pošto uđemo u stanove, biti topli radijatori. Za sve one koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja u Pančevu važno je kako je JKP „Grejanje” pripremljeno za novu sezonu, kolike će biti cene grejanja, da li ima dovoljno energenata… Najbolji sagovornik na ove teme svakako je direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Predrag Živković.
PANČEVAC: Da li su vršene tople probe i kako prolaze pripreme za grejnu sezonu?
PREDRAG ŽIVKOVIĆ: Naredne nedelje očekuje nas redovna sednica Udruženja toplana Srbije, na kojoj će, između ostalog, biti reči i o predstojećoj grejnoj sezoni, kao i o početku vršenja toplih proba. Načelni stav je da sve toplane u državi krenu s probama istog dana. Moram da napomenem da smo i ove godine blagovremeno krenuli u pripremu za sezonu. Tokom letnjih meseci urađeni su svi neophodni remonti na mreži. U septembru je započeto punjenje sistema vodom, a početkom oktobra startovaće i provera pritiska. Mogu da kažem da smo spremni kako za tople probe, tako i za predstojeću grejnu sezonu.
• Koliko će centralno grejanje poskupeti?
– Prema uredbi Ministarstva energetike i rudarstva, svaka toplana u Srbiji dužna je da do 1. septembra uradi neophodne kalkulacije za predstojeću grejnu sezonu. Već početkom maja imali smo informaciju da će gas poskupeti za 10 odsto. Iz tog razloga podneli smo zahtev Gradskom veću da nam se odobri povećanje cene grejanja za isto toliko procenata. Na sednici Skupštine grada Pančeva u julu taj zahtev je potvrđen, tako da su nove cene u primeni. Pratićemo potrošnju na dnevnom nivou i nadam se da ćemo, bez obzira na veliko povećanje cene gasa, uspeti da privedemo kraju sezonu bez velikih problema.

Foto: Milan Šupica

• Šta je rađeno, popravljano i menjano između dve grejne sezone?
– Nakon zakonskog završetka grejne sezone usledio je period remonta, koji podrazumeva pripreme za narednu grejnu sezonu. U sistemu smo u toku protekle grejne sezone uočili gubitke na mreži na pojedinim deonicama, tako da su to bili prioriteti. Pored toga, delom dotrajali ventili i šahtovi su zamenjeni. Izvršeni su radovi na deonicama vrelovoda u ulicama: Vršačkoj, Braće Jovanovića, Veljka Vlahovića, Joakima Vujića, na Keju Radoja Dakića, Trgu mučenika, u Žarka Zrenjanina i Bate Mihailovića. Pored zamene delova vrelovoda, uradili smo i kompletnu rekonstrukciju šahtova na magistralnom vrelovodu u Ulici Stevana Šupljikca. U prošloj grejnoj sezoni upravo na pomenutom magistralnom vrelovodu imali smo havariju koja je izazvala privremeni prekid u isporuci toplotne energije za korisnike naselja Tesla i Strelište. Ukupna dužina toplovoda u našem gradu iznosi 72 kilometra, tako da se, s obzirom na starost toplovodne strukture, zanavljanje uvek radi po prioritetima. Moram da istaknem da, pre svega zbog toga što gubici na mreži značajno doprinose troškovima proizvodnje i isporuke toplotne energije, kao jedan od prioriteta u godinama koje su ispred nas jeste da se mreža u većem delu obnovi. Imajući u vidu da JKP „Grejanje” ne može iz sopstvenih sredstava da uradi rekonstrukciju mreže, uz pomoć resornog ministarstva očekujemo saradnju sa EBRD-om u smislu odobravanja kredita za finansiranje ove investicije.
• Ima li dovoljno energenata za celu sezonu? Kolike će biti temperature u stanovima?
– Prema najavama iz Ministarstva, ne bi trebalo da postoji problem sa snabdevanjem. Naša toplana je jedna od sedamnaest u državi koje kao energent u potpunosti koriste gas. Prema planu i iz tog razloga bićemo u kategoriji povlašćenih potrošača, jer alternativa gasu u našem slučaju ne postoji. Kod nas će i dalje na snazi biti gradska Odluka o isporuci toplotne energije, koja u jednom članu definiše prosečnu temperaturu u stanu. Naime, JKP „Grejanje” je dužno da obezbedi svim svojim korisnicima temperaturu od 20 stepeni u stanu, s plus-minus dva stepena odstupanja. U toku protekle sezone susretali smo se s najavom da može doći do poremećaja u isporuci usled svetske energetske krize. Mislim da smo danas daleko od toga i da ćemo uspeti da obezbedimo dovoljne količine energenta bez problema.
• Recite nam nešto o projektima koji su u toku ili koji tek treba da se realizuju.
– Pančevačka toplana je jedna od retkih u Srbiji koje su krenule sa implementacijom sistema obnovljivih izvora energije. U pitanju je proizvodnja tople sanitarne vode za potrebe stanovnika naselja Kotež 2. U odnosu na ukupnu proizvodnju toplotne energije to je i dalje zanemarljiva količina. Decenija koja je ispred nas biće obeležena sve većim učešćem obnovljivih izvora energije u daljinskom sistemu grejanja. Zato je glavna misija JKP-a „Grejanje” da prati trendove u ovoj oblasti i da se prilagođava promenama koje slede. S tim u vezi trenutno se radi na nekoliko projekata u različitim fazama. U pitanju je dobijanje toplotne energije iz geotermalnih izvora, kao i projekat termosolara. Naime, već nekoliko godina rade se analize geotermalnog potencijala u blizini toplane Kotež. Zbog ograničenja u vidu sredstava neophodnih da se pokrene ovaj vid proizvodnje toplotne energije, Grad Pančevo i JKP „Grejanje” odlučili su se za varijantu javno-privatnog partnerstva. Nakon urađene studije izvodljivosti i dobijanja pozitivnog mišljenja komisije za javno-privatno partnerstvo ostaje nam vreme za izbor zainteresovanog privatnog partnera. Kada govorimo o solarnoj toplotnoj energiji, trenutno se radi na modifikaciji studije iz 2019. Neophodno je to uraditi jer je došlo do promene cena na tržištu. Prema novoj studiji, projekat će obuhvatati solarno polje od nekoliko desetina hektara. Samim tim, kada se projekat realizuje, preliminarne računice pokazuju da ćemo imati gotovo 50 odsto energije iz obnovljivih izvora. Kao i za prethodni projekat, usled velike vrednosti vrlo je verovatno da ćemo pomoć tražiti takođe u privatnom partneru. Vreme koje je ispred nas služiće nam da se bavimo ovim alternativnim i ekološki najčistijim tehnologijama.
(Pančevac/S. Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.