FOTO-REPORTAŽA IZ DEVOJAČKOG BUNARA: Vredne dame obogatile iskonsku lepotu

09:53

04.10.2023

Podeli vest:

Vešte ruke
Četrnaesti Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održan je u subotu, 23. septembra, na Devojačkom bunaru u Deliblatskoj peščari. Na ovoj masovnoj manifestaciji učestvovalo je blizu dvesta udruženja žena iz cele pokrajine.
Vredne dame su se tom prilikom predstavile svojim rukotvorinama, a pored ostalih, proizvode su izlagale i predstavnice pančevačkih udruženja žena.
Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini osmišljen je na inicijativu Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova 2009. godine, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, koji se inače obeležava sredinom oktobra.
Ideja osnivača je bila da se istakne doprinos žena iz ruralnih područja Vojvodine, kao i da se događaj svake godine priređuje u drugom mestu. Glavni cilj manifestacije jeste da promoviše kreativno stvaralaštvo žena, identifikuje potencijale i podrži njihov preduzetnički
duh.

Instagram/milosvucevic

Na ovaj način vredne članice udruženja nastoje da očuvaju tradiciju, ali se trude i da idu u korak sa savremenim dobom.
Četrnaesti sajam je otvorio potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a pored ostalih, posetila ga je i savetnica predsednika Republike Srbije Verica Lazić.
Vučević je istakao da je ponosan na sve žene i udruženja koji su učestvovali na sajmu.
– Ovo je mali deo onoga što vredne ruke naših žena u udruženjima širom Vojvodine, u ovom delu Srbije, stvaraju tokom cele godine. Obišao sam mnoga od ovih mesta odakle dolaze udruženja, ali mnogo toga sam mogao da čujem i na ovom sajmu. Posebno mi je drago kad vidim da i lokalne samouprave pomažu svoja udruženja, da su svi zajedno i to je pravi recept – rekao je potpredsednik Vlade Srbije.
Domaća hrana uvek tražena
Svi koji su se našli tog predivnog dana u bajkovitom zelenilu Devojačkog bunara imali su priliku da vide razne rukotvorine, ali i da degustiraju tradicionalnu hranu.
Organizatori su pripremili i razna takmičenja, poput onog u brzom vezu ili izbora za najbolji i najlepši slatkiš po originalnoj recepturi i najuređeniji štand u Vojvodini.
Jedno od priznanja osvojile su članice Udruženja žena „Dolovke”, koje su zauzele prvo mesto u kategoriji brendinga.
Udruženja žena su u jednoj interaktivnoj radionici mogla da pokažu svoje umeće u plasiranju i prodaji proizvoda, a baš to je „Dolovkama” donelo trofej.
Za to vreme na štandu dolovačke organizacije Verica Spasić je nudila štrudle koje su pripremile ona i još nekoliko koleginica. I sve su brzo prodale, a nudile su i tegle sa džemom i druge tradicionalne specijalitete.
Nedaleko odatle je izlagao kačarevački „Etno-kutak”. Njegova članica Olivera Đelinović navela je da im je ponuda bila klasična – slatki i slani kolači, koje su, pored nje, spremale i Julka Spaskovska, Olga Vučetić, Zora Čubrić, Milica Vučić…
– Hrana uvek ide, pa je tako bilo i ovog puta. Kupovina je bila solidna, a prvo je otišla štrudla s makom i orasima. Ovde je zaista predivan ambijent i lepo druženje, samo je mnogo vruće – navela je Olivera.
Bilo i upotrebnih stvari
Pančevačko udruženje „Kreativa S” zastupala je Savka Maksić, koja je došla da predstavi radove i da se sretne s prijateljicama iz drugih udruženja i mesta.
– Pravimo igračke od pamuka, od potpuno prirodnih materijala, od najmanjeg priveska, za koji su neophodna dva-tri sata, do malo veće igračke, za koju je potrebno i do petnaest sati. Cene se kreću od 300 do 1.500 dinara i zadovoljna sam prodajom – navodi Savka.
Marijana Vaštag je izložila svoje radove u tehnici dekupaž.
– Ispunjava me dok to radim, pa prodaja nije u prvom planu, jer zaista uživam u svemu tome. A to su upotrebne stvari: korpice, tacne, podmetači, okačaljke. Cene su od 2.000 za korpice do knjige od 4.000 dinara. Sama izrada jednog predmeta traje i po nekoliko dana, jer ima mnogo posla oko šmirglanja, farbanja, sušenja, lakiranja – ističe Marijana.
Jadranka Dimitrijevska iz udruženja „Panonke” napominje da je štand osmišljen tako da predstavi kombinaciju tradicije i savremenog doba.

Pančevac

– Doneli smo proizvode koje smo radile ručno i u duhu starih zanata, a tu su i predmeti koji su iz starih vremena, ali su rađeni pomoću savremenih tehnologija. Pravimo spoj tradicije i novog doba i hoćemo u tom pogledu da damo svoj pečat. Po mom mišljenju, ljudima je najinteresantniji pust, i to onaj ručno rađen starim zanatom, a dobar odziv ima i tkanje. Ima i kupovine, iako su naši proizvodi malo skuplji, ali nama nije cilj do pošto-poto prodamo, već da promovišemo naš rad – kaže Jadranka.
Druženje u prelepom ambijentu iznad svega
Starčevački „Neolit” su predstavljali udruženje i rukotvorine. Snežana Tomašić kaže da posetioci uglavnom reaguju na sve što su donele, a Slavica Radočaj je izložila svoje najnovije slike u raznim tehnikama, na kojima ima i veza, i boje, i reljefa.
– To su zapravo 3D slike, a pravim i igračkice, poput lutaka veštica, koje koštaju oko 400 dinara, što je neki prosek cene po predmetu. Neko ne pita za cenu, dok je nekome sve skupo – kaže Slavica.
Njena koleginica Jelena Stojanov, kada su ovakve manifestacije, pravi i nešto od kolača.
– Tako sam za ovu priliku donela proju i čoko-mafine s višnjama. Inače se bavim izradom lutaka i plišanih igračaka, imam i svoju stranicu, a prodaja ide solidno. Uglavnom kupuju mame s decom, koje traže simpatičan poklon ili za svoje mališane ili za drugu decu kada idu na neki rođendan. Igračke su meke, plišane i zgodne. Za nekih nedelju dana mogu da uradim jednu, što za 1.500 dinara u lepom pakovanju nije mnogo – napominje Jelena.
Na štandu pančevačkih „Veštih ruku” bila je i Tijana Živojinović, koja kaže da je ovaj sajam dobra prilika da udruženje predstavi svoj rad i proizvode.
– Izložili smo nakit i vunu, koju forsiramo u poslednje vreme kako bismo predstavili pustovanje vune kao jedan od najstarijih zanata. Publika je najviše gledala nakit za decu, a bilo je i kupovine. Sajam je zaista lepo organizovan, a videli smo i brojne prijateljice, koje su bile i naše gošće, poput onih iz Kikinde, Titela i raznih drugih krajeva – naglašava Tijana.
A druženje u ovako predivnom ambijentu verovatno je i najvrednija dobrobit ovakvih okupljanja.
(Pančevac/J.Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.