OVA POJAVA UTICAĆE NA VREME U OKTOBRU: Meteorolog otkriva kakve nas temperature očekuju ovog meseca

17:54

04.10.2023

Podeli vest:

Pixabay

Nastavlja se uticaj anticiklona i veoma stabilnog vremena. Pojava visokog vazdušnog pritiska biće prisutna i u narednom periodu.

Nakon veoma toplog septembra, i oktobar je počeo u znaku veoma toplog vremena, a tokom jučerašnjeg dana maksimalna temperatura u Loznici dostigla je 30°C.

Inače, prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 20 do 24°C.

Kako smo već uveliko zakoračili u jesen, a noći postale duže, ujedno su noći i jutra i hladne, pa se temperature spuštaju i ispod 10°C, a na Kopaoniku i u Sjenici su merena 2°C.

Današnji dan doneo je prodor veoma oslabljenog hladnog fronta, koji se najviše osetio u vidu manjeg pada temperature vazduha na vrednosti od 20 do 24°C.

Vreme u narednim danima
Četvrtak, petak i subota doneće veoma ugodne temperature vazduha, uz vrednosti od 20 do 25°C, uz prohladne noći.

Očekuje se uglavnom pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost, u petak uz prolazno naoblačenje.

Ređa pojava poslepodnevnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se u četvrtak i petak u brdsko-planinskim predelima, uglavnom na jugozapadu Srbije.

Uticaj anticklona nastaviće se ne samo do kraja ove, već i tokom cele sledeće sedmice, pa će pod njegovim uticajem ostati stabilno, suvo i uglavnom sunčano vreme.

Biće ponovo sve toplije, maksimalna temperatura u nedelju preko 25°C, a u ponedeljak još toplije, pa bi temperatura ponegde mogla ponovo da dostigne tropskih 30°C.

Potom ponovo sledi pad, zbog priliva hladnije, ali suve vazdušne mase sa istoka i severoistoka Evrope. I pored tog pada, u pitanju neće biti ono pravo jesenje zahlađenje, jer će temperature ostati iznad 20°C, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Oko 15. oktobra ponovo bi usledio porast temperatura vazduha, tako da bi one prešle 25°C, a mogle bi prema trenutnim prognozama čak da se približe ponovo 30°C, ali je još rano da se tačno precizira. Ipak, u svakom slučaju očekuje se veoma toplo vreme za sredinu oktobra, da bi maksimalne temperature neretko bile više i za više od sedam stepeni od proseka.

Zbog visokih dnevnih temperatura, a hladnih noći i jutra, temperaturna razlika tokom dana biće veoma velika, čak ponegde i oko 20 stepeni, što je i odlika prelaznih godišnjih doba, pri anticiklonalnom stabilnom i suvom vremenu.

Kao i prethodnih godina i ovogodišnji oktobar doneće nam i više nego izraženo miholjsko leto, a prvih 15 do 20 dana meseca biće natprosečno toplo.

Inače, kada maksimalna temperatura dostigne i pređe 30°C, takav dan u meteorologiji, odnosno klimatologiji naziva se tropski dan. Oni su veoma retka pojava tokom oktobra, ali nisu neuobičajena.

Inače, oktobar predstavlja prelazni mesec između toplog i hladnog dela godine i kako zna da iznenadi pravim letnjim vremenom, isto tako može da donese i ono pravo jesenje vreme, retko i nalik zimskom.

STIŽE ZAHLAĐENjE IZ RUSIJE I SKANDINAVIJE U pojеdinim dеlovima Srbije očekuje se i prvi mraz

(Pančevac/Telegraf)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.