ZAJEDNIČKI ŠTAND NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA Pančevačko čitalište u ulici Meše Selimovića FOTO

12:15

24.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu proteklog vikenda svečano su otvorili francuski književnik Matijas Enar i srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac.

Gradska biblioteka Pančevo ove godine je organizovala zajednički nastup pančevačkih izdavača na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Tako se štand izdavača iz našeg grada nalazi u hali 4 Beogradskog sajma, u Ulici Meše Selimovića.

Pančevac

Kada je reč o izdavačima, ove godine su se predstavili: Gradska biblioteka Pančevo, Dom omladine Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika Pančevo, Narodni muzej Pančevo, Kulturni centar Pančeva, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo, KPZ Pančevo, Nacionalna biblioteka „Ruska biblioteka“ Pančevo, Novinsko-izdavačka kuća „Libertatea“ Pančevo, Pasaž i Panart.

Pančevac

Ove godine, specijalni gosti i suorganizatori su Opštinska biblioteka Kovačica i Gradska biblioteka Vršac. Dogovoren je i raspored promocija knjiga na samom štandu tokom trajanja sajma i to je novina, jer su se do sada izdanja predstavljala u sajamskim salama za promocije.

Da se podsetimo, Sajam knjiga u Beogradu se ove godine odvija pod sloganom „Živele knjige – Vive les libres”, a Francuska je zemlja koja je počasni gost Sajma knjiga.

Pančevac

Enar, dobitnik Gonkurove nagrade za roman „Busola” 2015. godine, poručio je da je u vremenima u kojima odjekuje prasak bombi i jauci žrtava, i vremenima u kojima osećamo da se naše nade ruše u ratu, u sveprisutnosti razaranja, utešno otkriti da naše reči i dalje mogu da prelaze granice.

Pančevac

„Mi smo ovde kako bismo proslavljali knjigu. Proslavljali misao i stvaranje, a do nas, izdaleka, dopiru ođeci borbi. Da li nam, suočenim s političkim neizvesnostima, sukobima, krizama, knjige i dalje mogu biti od pomoći? Biti nam utočište?“, rekao ke Enar. On se pitao i šta ljudsko biće XXI veka, u trenutku u kome njegovom svetu preti propast, u kome njegovu kuću tek što nije uništio rat ili podelila nesloga, uopšte danas može naći u romanu.

Pančevac

„Roman, govorio je Aleksandar Dima, razuzdava pustolovne konje i zaista, roman vodi u nepoznato, roman vodi na putovanje. Roman nam omogućava da napustimo svet”, rekao je on i podsetio na reči Viktora Igoa “Da je onom ko živi od fikcije, istina odvratna“.

Pančevac

Matijas Enar je izrazio veliko zadovoljstvo što je u Beogradu, gradu koji mu je drag i koji je prestonica zemlje koju voli.

„Knjige uvek mogu da putuju, za razliku od velikog broja ljudi na planeti“, dodao je Enar.

Pančevac

Na Sajmu knjiga koji traje do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Pančevac

Prema rečima koordinatorke projekta Ljiljane Šoškić, na 66. Sajmu knjiga posetioce u Halama 1, 2 i 4 očekuje oko 500 programa, četvrtak će biti tradicionalni Školski dan, kao i da će tada biti dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima.

„Nadamo se da će poseta prevazići prošlogodišnju”, navela je Šoškić.

Uz prusustvo poznatih autora poput Matijasa Enara i Vladislava Bajca, kao i pisaca Žoao Torda iz Portugalije, Kejt Mos i Sajmona Sibaga Montefjorea iz Velike Britanije, Sajam knjiga je postao ne samo mesto gde se proslavljaju knjige već i platforma koja okuplja raznolike književne talente iz celog sveta.

Sajam knjiga u Beogradu nastavlja da bude nezaobilazno mesto za sve ljubitelje književnosti, pružajući im priliku da istraže raznovrnsot sveta knjiga i da se povežu sa talentovanim piscima i izdavačima, uključujući i one iz Pančeva, čiji doprinos kulturnoj sceni nije mogao proći neprimećen na ovom značajnom događaju.

Šešelj predstavio svoje knjige

Posebnu pažnju posetilaca izazvala je i pojava Vojislava Šešelja na Beogradskom sajmu knjiga, koji je predstavio svoja dosadašnja dela i najavio buduće književne poduhvate vezane za haški materijal.

Pančevac

(Pančevac)

KULTURNI CENTAR PANČEVO: Sutra počinje XXII Međunarodni festival harfe, deo programa i u našem gradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.