EGZOTIČNO I JUŽNO VOĆE USPEVA I U PANČEVU Jovan Ilić pored limuna i banane u čijim plodovima odavno uživa, sad ima i guavu, planiku i kumkvat! FOTO

13:15

03.11.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Jovan Ilić iz Pančeva u svojoj bašti godinama već uzgaja ezotično i južno voće i pored limuna i banane u čijim plodovima odavno uživa, sad ima i guavu, planiku i kumkvat. Ovih dana veoma ga je iznenadilo kad je prvi put video plod planike koji je počeo da bere, iako je ovo mediteranska biljka za koju je uobičajeno da cveta tek u decembru.

– Sigurno je nema u Srbiji, ali ne možete je naći ni u bolje snabdevenim prodavnicama. Karakteristično za ovu biljku je da ujedno ima i cvet i plod i nisam mogao ni da sanjam da će kod nas roditi i da ćmo moći da je jedemo, kaže Jovan Ilić, uzgajivač egzotičnog voća.

Privatna arhiva

Pored toga što kumkvat i guava ukrašavaju dvorište, sad su to veoma praktične i korisne biljke, jer Ilići na dohvat ruke imaju zdravo voće sa mnogo vitamina:

– Guava je specifična i ukusna. Potiče sa Kariba i Meksika, ali evo može i u Banatu i u Pančevu da rađa. To je biljka koja izgleda dekorativno, a daje i plod. Dokazao sam da se sve može uz mnogo ljubavi prema biljkama- istakao je Ilić.

Privatna arhiva

Jovanu se isplatio višegodišnji trud i sad je dobio ukus , miris i svu lepotu ovog voća koje veoma voli, a koje ga podseća na rodni kraj i na Knin u kojem je odrastao i gde su zime blage, a leta duga i topla:

-Klimatske promene nisu mit, ipak je to istina. Dolazi do klimatskih promena, prošla zima je bila blaga, imali smo svega dva-tri puta minus i to do minus deset. Biljke su to izdržale, jer nije bilo dužeg perioda sa velikim minusima i to je sigurno razlog što sam ja ove jeseni dobio sve ove neobične plodove za naše podneblje, zaključio je Jovan Ilić.

Privatna arhiva

Posebno mesto u dvorištu Ilića zauzima velika dvadesetogodišnja palma koja je toliko porasla da sad ovde imaju problem, jer ne znaju gde da je sklone kako bi bezbedno dočekala proleće.

(Pančevac/G.J.)

JAČAJU KOSTI, SMANJUJU APETIT, LEČE ORGANIZAM: Evo koje koštunjavo voće je dobro za šta

OVO JE JEDINO VOĆE KOJE SME DA SE JEDE POSLE VEČERE: Neverovatno deluje protiv zadržavanja vode i nadimanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.