PANČEVAC JE PITAO ZA VAS Evo šta dobija dete kada se rodi u Pančevu

11:42

07.11.2023

Podeli vest:

Pixabay
„Uskoro treba da se porodim po treći put. Da li imam pravo na neke posebne naknade kada se dete rodi?”, pitala je naša sugrađanka Una J.
Odgovor: Iz sredstava Republike Srbije isplaćuje se „roditeljski dodatak” za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Trenutno se za prvo dete jednokratno daje 366.122 dinara. Zahtev za ovu vrstu pomoći može da se preda odmah u zdravstvenoj ustanovi gde je dete rođeno, što većina roditelja i radi. Ali može i naknadno, do godinu dana, u nadležnoj ustanovi, što je u Pančevu naša Gradska uprava. Kada se rodi drugo dete u porodici, Republika za „roditeljski dodatak” isplaćuje 324.772 dinara, ali u 24 jednake mesečne rate od po 12.028 dinara. Pored toga, drugo, kao i treće dete ima pravo i na „jednokratnu pomoć za rođenje deteta” od 122.040 dinara. Trećem detetu sleduje i „roditeljski dodatak” u vrednosti od 1.948.632 dinara koji se isplaćuje u toku narednih 120 meseci u ratama od po 16.238 dinara. Za četvrto dete se daje „roditeljski dodatak” od 2.922.948 dinara i isplaćuje se takođe u 120 rata, koje će za decu koja se sada rode u toku deset godina iznositi 23.358 dinara. Republika i za svako novorođeno dete daje paušal za nabavku opreme od 6.766 dinara.
Ova prava ostvaruje majka, ali pravo pripada i ocu ukoliko je majka strani državljanin, nije živa, napustila je dete, lišena je roditeljskog prava ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu. Roditeljski dodatak ne može da se dobije ako dete za koje se podnosi zahtev i prethodna deca majke nisu primili obavezne vakcine. Organ u Pančevu nadležan za isplatu svih dodataka je Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja, a detaljnije informacije o republičkoj pomoći mogu se dobiti na telefon 013/308-743 ili u kancelariji 203 Gradske uprave, kao i u Uslužnom centru Grada Pančeva.
Pokrajina daje „materinski dodatak” za nezaposlene majke za treće i četvrto dete u visini od 22.500 dinara mesečno u toku dve godine. A iz pančevačkog budžeta se finansiraju jednokratne novčane pomoći za prvorođeno dete i za bilo koje dete ako je majka nezaposlena. Naravno, ovo pravo može da ostvari i otac ako je nezaposlen i ako majka nije uz dete. Od Grada se dobija i paket za svako novorođenče, kao i naknada za majke trojki i četvorki. Sve informacije o ovim vrstama pomoći mogu se dobiti na telefone 013/308-802 i 013/308-869, ili u kancelarijama 21 i 22 Gradske uprave.
Zahtevi za priznavanja prava za sve vrste pomoći mogu se preuzeti na internet stranici Grada Pančeva ili u Uslužnom centru (ulaz iz Ulice generala Petra Aračića), gde se i podnose svakog radnog dana od 8 do 15 časova i sredom od 8 do 19 časova. Za roditeljski dodatak koji isplaćuje Republika zahtev se može podneti, što većina roditelja i radi, u zdravstvenoj ustanovi gde je dete rođeno.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.