JUBILARNI 20. DEČJI POZORIŠNI FESTIVAL U JABUCI Deda roker napravio džumbus! Deca obožavaju glumu, dileme nema!

13:52

07.11.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva
Jubilaran 20. dečji pozorišni festival u organizaciji jabučkog Doma kulture održan je proteklog vikenda u velikoj sali pomenute ustanove.
Pred brojnom „malom” publikom odigrano je šest predstava, po tri svakog dana, kada mališani nisu štedeli dlanove i grla kako bi pozdravili glumce na bini.
Sve predstave su pomno ispratili i, kada je to bilo potrebno, bez ikakve bojazni ubacivali su se u dijaloge sa akterima na sceni. To dovoljno govori o tome da ogroman trud jabučkih dramskih pregalaca i te kako vredi i da im treba pomoći na sve moguće načine.
Manifestacija je otvorena u subotu, 28. oktobra, predstavom „Planeta veštica”, koju je priredilo domaće pozorištance „Mali princ”, koje vodi sada Ivana Ivanoski.
– Ovaj dobro poznati komad, koji su napisale Sanja Sofronijevski i Dragana Pavić, okupio je nešto stariju ekipu glumaca. Ponovili su predstavu posle mnogo godina, a čak i ja sam bila veštica nakon toliko vremena i podsetila se kako je to bilo – kaže Ivana.
Pored nje, veštice su igrale Miljana Ivanoski i Glorija Stoleski, koje su lovili Nikola Stoleski, Miloš Pavić i Milan Vujasinović, a pomagao im je i deda Dobrivoje, kojeg je tumačio Miroslav Veličković.
Nakon toga su se predstavili gosti iz beogradskog „Maksimus arta”, koji su na neposredan način radoznalim mališanima preneli „Priče o vuku i Crvenkapici”.
Za završetak predivnog dana bila je zadužena takođe jabučka „Glumionica”, koju vodi Simona Stanković. Ona je na scenu izvela mnogo talentovane dece, koja su svoje glumačko umeće prikazala u prepoznatljivim komadima „Romeo i Julija” i „Zlatokosa”.

Privatna arhiva

Drugog dana, u nedelju, prvi su nastupili gosti iz Severne Makedonije, tačnije iz Dramskog studija iz Tetova, koji su u koprodukciji s pomenutom grupom „Mali princ” uradili predstavu „Moj deda roker”.
Jednu od glavnih rola igrao je Igor Bačoski, koji pored angažovanja u amaterskom studiju u Tetovu radi kao advokat, pa u šali kaže kako je spojio dva veoma srodna zanimanja.
– Rado gostujemo u Jabucu, a ovde sam možda već deseti put. Ovo je četvrti put kako radimo koprodukciju s „Malim princem” i mislim da smo uspeli da malo oraspoložimo ovu divnu dečju publiku, kao i da na njih utičemo edukativno. Scenario je uradio poznati pisac iz Severne Makedonije, a fabula govori o dedi koji je svirao u rok grupi, pa je priča maltene autentična, jer sam i ja svirao bubnjeve u jednom bendu u mladosti. Sve u svemu, hteli smo da ovom pričom obuhvatimo mnoge anomalije u društvu i pošaljemo poruke poput toga da „nema hleba bez motike”, kao i da ukažemo na sve veći problem u vezi s vršnjačkim nasiljem. Mislim da svi moramo da učestvujemo u njegovom rešavanju, kao i da roditelji više pričaju o tome, a da deca što manje idu na društvene mreže – navodi Igor.
On ističe da Dramski studio iz Tetova, pored dečjih predstava, radi i one za odrasle, na šta publika reaguje dobro.
– Kod nas u Makedoniji su pune sale i traži se karta više. Kako živimo u mešovitoj sredini, a radimo predstave na makedonskom jeziku, pozitivno je to što nam dolazi i albanska publika. S tim u vezi, moram da kažem da su se u poslednjih dvadeset godina kod nas tenzije stišale i sve bolje međusobno sarađujemo. Baš kao i s ljudima iz Jabuke, koja je predivno mesto u svakom pogledu, a naše drage i ljubazne domaćine očekujemo i kod nas u Tetovu – kaže makedonski glumac.
Pored njega, u predstavi „Moj deda roker” nastupili su i Vukašin Petrovski, Magdalena Mihajlović, Maša Gaćeša, Milica Gaćeša, Lena Naumovski i Ivana Ivanoski.
Putovanje kroz maštanje
Zatim je peti razred Osnovne škole „Goce Delčev” pokazao kako izgleda na „Putovanju kroz maštanje”. Za ovaj komad je zaslužan nekadašnji direktor i pokretač dramske sekcije u jabučkom Domu kulture Milorad Maksimović, zvani Maksa.
– Ovo je ekipa koja je prošle godine pravila predstavicu, a trudili smo se da njome ukažemo mališanima na to da izbace igre iz telefona i da se vrate nekim starim, koje podrazumevaju druženje na svežem vazduhu, kao što su „Ide maca oko tebe”, „Jelačkinje, barjačkinje”, „Laste, prolaste”. Na to su mnogi reagovali fino, dok je jedan momak stalno šetao i igrao se telefonom, da bi na kraju i on bacio telefon i pridružio se. Sada smo izveli predstavu koju je napisao čuveni Tode Nikoletić i spakovali je za mesec dana, pa se nadam da je publika bila zadovoljna – kaže Maksa.
On navodi da je još 1984. godine počeo da radi dramske predstave, kao i da ih je napravio desetak dok je bio u Domu.

Privatna arhiva

– Bilo je više generacija, a neke predstave su bile visoko ocenjene i na vojvođanskoj smotri, kada sam čak i ja dobio nagradu za pedagoški rad. Ostalo je u pamćenju kada je jedna devojčica izgovorila čuvenu repliku: „Kakva je ovo predstava kad nije ni došao vuk da me pojede”. Nakon izvesnog vremena, 2002. godine, formiran je „Mali princ”, u kojem su bili mnogi iz dramske sekcije koju sam ja osnovao. Godinu dana kasnije napravljen je i ovaj festival – napominje ovaj kulturni pregalac.
Zavesu na festival spustilo je beogradsko Putujuće pozorište „Meri Popins” izuzetnom interaktivnom predstavom „Šumska bajka”, koja je oduševila publiku.
Zadovoljstvo nije krila ni direktorka Doma kulture Marijana Zagorac.
– Zbog svega zahvaljujemo na pomoći Ministarstvu za kulturu, kao i pokrajinskom sekretarijatu za tu oblast i Gradu Pančevu. Srećni smo i ponosni što ovo sve traje decenijama i što se trudimo da našim najmlađima stvorimo kulturne navike – poručila je direktorka.

Pančevac

Mališani uživali u glumi
Učenici petog razreda OŠ „Goce Delčev” ostavili su odličan utisak glumeći u predstavi „Putovanje kroz maštanje”.
Sve to se i njima veoma dopalo, pa je jedna od njih, Maša Žilevski, s lakoćom glumila bika i dečaka, dok su se Miljana Pegan i Milica Jovanović odlično snašle u ulozi kauboja u dvoboju.
Iako je, kako kažu, na početku bilo treme, zahvaljujući bodrenju publike i mentora, nastavnika čika Makse, sve je brzo leglo na svoje, pa su svi uživali na sceni i listom žele da se to nastavi.
„Mali princ” sprema „Radovana Trećeg”
Pozorištance „Mali princ” funkcioniše koliko i festival. Nekad ga je vodila Dragana Vujasinović, a od 2019. godine tu ulogu je preuzela Ivana Ivanoski.
– Godinama dobro funkcionišemo i redovno imamo probe i radionice. Uvek se neko novi javi, a trenutno imamo desetoro mališana uzrasta od sedam do jedanaest godina. Pored ostalog, planiramo i da ponovimo predstavu „Radovan Treći”, koja je, iako za odrasle, veoma bliska i mališanima – kaže Ivana.
(Pančevac/J.Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.