DA LI STE ZNALI DA SE I DANAS SLAVI SVETA PETKA? Veliki broj vernika meša ovu mučenicu sa svetiteljkom iz Epivata VIDEO

08:09

10.11.2023

Podeli vest:

printscreen

Srpski vernici danas slave svetu mučenicu Paraskevu – Petku. Rođena je u gradu Ikoniji, a veliki broj vernika meša ovu mučenicu sa Svetom Petkom iz Epivata koja se slavi 27 oktobra.

Po smrti svojih roditelja, počela je Paraskeva da razdaje svoje imanje bednim i nevoljnim, sve u Hristovo ime. Kad je počelo gonjenje u vreme Dioklecijana, Paraskeva je izvedena na sud pred kneza te zemlje.

https://youtu.be/hmBMFxbhpMc

Kad je upitao knez za ime, ona reče, da se zove hrišćanka. Knez je ukori, što ne kaže svoje obično ime. A Paraskeva mu odgovori:

– Treba prvo da ti kažem ime večnog života, pa onda ime vremenog života – odgovori Paraskeva.

– O, devojko! poštedi mladost svoju, ne upropašćuj divan cvet devičanstva svog! Prinesi bogovima žrtvu, pa ćeš ostati živa, i udostojićeš se velike časti od nas – reče joj knez.

Ona mu ništa ne odgovori na to. Razljutivši se, on je upita:

– Meni li ne odgovaraš, zli hrišćanski porode?

8. avgust: Sveta Petka Rimljanka (rođena u Rimu) 27. oktobra: Sveta Petka Trnova, Epivatska, Srpska (rođena u Epivatu) 10. novembar: Sveta Petka (rođena u Ikoniji)

U odgovor na to svetiteljka mu pljunu u lice. To strahovito razjari mučitelja, i on naredi da mučenicu obese na drvo: da joj noktima nemilice deru rebra i da joj suvim krpama trljaju rane. Na taj način svetoj mučenici je odrano meso sve do samih kostiju. Posle šibanja knez je bacio u tamnicu, gde joj se javio anđeo Božji i iscelio je od rana. Posle dugih i ljutih muka bi mačem posečena, i preseli se u život večni.

Srbi danas slave i Svetog Terencija, svetog Arsenija Sremca, Svetog Stefana Savanta, Svetog Atanasija, carigradskog patrijarha, svetu Fekroniju, Svetu mučenicu Anu, svetog Dimitrija, Svetog sveštenomučenika Neofita.

(Pančevac)

DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA NESTORA: Ovo su narodna verovanja i običaji

SLAVIMO JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA MITROVDAN! Proslavljaju ga Srbi, Rusi i Grci, a ovo su običaji koje treba ispoštovati na današnji dan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.