TANASKOVIĆ O ZAHTEVIMA POLJOPRIVREDNIKA Sve tačke dogovora iz maja ispunjene su, a u nedelju su dostavljeni novi

11:13

15.11.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi poljoprivrednika. Vrata i ministarstva, i Vlade, i Predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju, ističe ministarka.

Ministarka Jelena Tanasković kaže da je prethodnih dana pozivala predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore, kao da ih je na pregovore pozvala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali da nisu pristali na ponudu.

Tanasković navodi da su protesti politički obojeni i da poljoprivrednici neće da razgovaraju.

– U poslednjem dopisu oni su to napisali, rekla je ministarka.

Ističe da je od 13 tačaka dogovora iz maja svih 13 ispunjeno, a da je u nedelju dobila nove zahteve.

– Sporazum iz maja meseca je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, zato što su prosto isplaćene, subvencije se više ne spominju, osim subvencije za mleko, kaže ministarka.

– Mi na sastancima nismo imali ovo što je danas u javnosti, kaže ministarka.

Navodi i da će subvencije za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara koje će se rasporediti na 34 mere za poljoprivrednike. Pozvala je sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac namenjen upravo njima.

Udruženja poljoprivrednika protestovala su u ponedeljak i utorak, zbog, kako kažu, lošeg položaja u kojem se nalaze. Nastavljaju protest blokadom pojedinih saobraćajnica u različitim delovima zemlje.

Traže takozvani plavi dizel bez akcize, povećanje subvencija po hektaru na 300 evra kao i uređenje tržišta – Zakonom o robnoj berzi.

(Pančevac/Blic/TS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.