TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

10:18

21.11.2023

Podeli vest:

Pančevac
Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i direktor MŠ Pančevo Nenad Dojčinović.
Trening centar će imati šesnaest radionica, učionica i amfiteatar s najsavremenijom opremom vrednom preko 600.000 evra, koja je nabavljena uz podršku Regionalnog čelendž fonda. Izgradnja treba da bude gotova novembra sledeće godine, kada Mašinska škola bude obeležavala osamdeset godina postojanja.
Prof. dr Gabrijela Grujić je rekla da je novi trening centar zamišljen kao vid podrške formalnom i neformalnom obrazovanju, a ideja je da se kroz savremene resurse u pogledu opreme i prostora proizvede kvalitetan kadar za privredu Srbije. Podvukla je da se u projekat ušlo uz veliku podršku predsednika i Vlade Republike Srbije.
Gradonačelnik Stevanović je izjavio da je veoma zadovoljan zato što se ovako važan trening centar gradi baš u našem gradu.

Pančevac

– Biće ovo moderan objekat u kome će mladi iz Pančeva i južnog Banata, ali i iz čitave Republike Srbije, moći da stiču nova znanja, kako bi imali neophodne kvalifikacije za pružanje adekvatnih odgovora na svaki zadatak koji tržište pred njih postavi. To će im svakako obezbediti prosperitetnu budućnost. Grad će nastaviti da ulaže u obrazovanje: Pančevo je 2017. godine, kada je usvojen prvi Zakon o dualnom obrazovanju, u saradnji s Mašinskom školom, bilo jedan od pionira u uspostavljanju ovog tipa obrazovanja u Srbiji. Otvaranje trening centra mladima u našem gradu i šire otvoriće nove mogućnosti i perspektive – jasan je bio gradonačelnik.
Nenad Dojčinović, direktor MŠ Pančevo, dodatno je objasnio:
– Deca će boraviti i učiti u savremenom prostoru i raditi u bezbednim uslovima na najsavremenijoj mogućoj opremi. Praktična znanja i veštine koje budu stekli u trening centru moći će da primene i u industriji. Na taj način ćemo moći da u potpunosti odgovorimo na potrebe industrije Pančeva i južnog Banata. Velika prednost ovog centra je i u tome što ćemo biti u prilici da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije kako bismo obezbedili tržištu savremenu radnu snagu.

Pančevac

Ova ceremonija je bila dobra prilika da predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija održe promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Predstavili su ključne izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, čiji je cilj dalje unapređenje dualne obrazovne platforme. Kako se moglo čuti, izmene se odnose na povećanje obuhvata fonda sati koje učenici provode na učenju kroz rad u kompanijama, uvođenje statusa trening centra za škole i pravnog osnova za finansijsku podršku dualnom obrazovanju, jednostavniju akreditaciju poslodavaca, te uvođenje trening alijansi, s ciljem osiguranja kvaliteta obrazovanja i lakše tranzicije mladih ka svetu rada.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.