INTERPOL POZVAO RUSKU DELEGACIJU na 91. sednicu Generalne skupštine i proslavu 100. godišnjice organizacije

10:24

28.11.2023

Podeli vest:

Pritnscren/YT

Interpol je pozvao rusku delegaciju na 91. sednicu Generalne skupštine i proslavu 100. godišnjice organizacije, saopštio je predsednik Interpola Ahmed Naser el Raisi za ruske medije.

„Naravno, oni su pozvani i mi ih pozdravljamo, kao i ostale delegate koji su doputovali radi učešća na tom značajnom događaju“, rekao je predsednik Interpola, upitan da li je pozvana ruska delegacija.

Zasedanje Generalne skupštine Interpola biće otvoreno u Beču 28. novembra i trajaće do 1. decembra. Okupiće rukovodioce i predstavnike bezbednosnih resora iz više od 190 zemalja članica organizacije. Sednica skupštine održaće se u vreme obeležavanja 100. godišnjice osnivanja organizacije, koja je osnovana u Beču 1923. godine.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, niz neprijateljskih zemalja pokrenuo je debatu o isključenju Rusije iz Interpola, saopštio je ranije šef Nacionalnog centralnog biroa Interpola pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije Valerij Kalačov.
On je istakao da je Interpol profesionalna policijska struktura u kojoj je zabranjena svaka politička, vojna, verska ili rasna aktivnost i da statut organizacije trenutno ne predviđa mogućnost procedure isključenja Rusije iz Interpola, ali da se u nekoliko neprijateljskih zemalja nastavljaju debate iza kulisa o tome.
Podsećamo, prethodno je Rusija dobila poziv da učestvuje na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, radi čega je Severna Makedonija donela odluku da dozvoli prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova iznad zemlje. Nakon toga je i Bugarska otvorila svoj vazdušni prostor u cilju prisustvovanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Skoplju, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.