PRASETINA 2.000, A JAGNJETINA 2.700 DINARA: Čačanski pečenjari u sezoni slava imaju pune ruke posla
I druge kategorije svinjetine prodaju se po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.
I druge kategorije svinjetine prodaju se po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.
Svinjetina je u mesarama i trgovinskim lancima u Novom Sadu opet malo pojeftinila jer kilogram svinjskog buta košta 835 dinara a bio je oko 1.000 dinara sve do pre nekoliko meseci.
I druge kategorije svinjetine prodaju se, reklo bi se, po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.
Na primer, jedna velika trgovina svinjski but prodaje za nepunih 700 dinara kilogram, odnosno 699 dinara, a vrat za samo 619 dinara. Po tim cenama pre nekoliko meseci nisu se mogla kupiti, recimo, rebra.
U mesarama na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu but se prodaje od 835 dinara do 860 dinara, a srednja cena karea i vrata je oko 720 dinara.
Kilogram masti i dalje drži cenu jer košta 449 dinara, ali se može kupiti i za 350 dinara u radnji koja prodaje samo čvarke i spržu. U toj prodavnici kilogram čvaraka je već nekoliko meseci 1.500 dinara, a sprža 1.700 dinara kilogram. Prošle godine u ovo vreme čvarci su u toj prodavnici koštali 2.000 dinara a sprža je bila 2.200 dinara.
I sveža slanina za sušenje nije pojeftinila, pošto kilogram sada u mesarama košta oko 800 dinara. Kod sveže slanine može se reći da cena konstantno pomalo raste, verovatno zbog veće potražnje, jer tokom jeseni i zime slaninu sušimo, a leti jedemo sa paradajzom. Podsećamo, kilogram sveže slanine pre dva, tri meseca koštao je blizu 700 dinara.
Tokom decembra i prve polovine januara u mesarama će biti veća potražnja zbog Nove godine i Božića i onda, od kraja januara i u februaru, opet će verovatno doći do spuštanja cena zbog manje potražnje.
(Pančevac/Dnevnik.rs/Z. Delić)