SUTRA SLAVIMO SVETOG GRIGORIJA ČUDOTVORCA: Kažu da je teško pobrojati sva čuda koja je ovaj svetac učinio

16:27

29.11.2023

Podeli vest:

printscreen/SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Sv. Grigorija Čudotvorca poznatog kao Grigorije Neokesarijski i drugi Mojsije, koji je bio pravoslavni svetitelj i učitelj crkve.

Rođen je u Neokesariji oko 213. godine u uglednoj paganskoj porodici, gde je izučavao retoriku i pravo, a između ostalog i grčku i misirsku filozofiju, međutim kada je upoznao njenu šturost i nepotpunost, obratio se hrišćanskim učiteljima pored kojih je ostao nekoliko godina i na kraju se i krstio.

Kada je za vreme cara Decijana Trajana (249-251) počelo prognanstvo hriščana, ovaj svetac je svoje vernije odveo na udaljenu planinu, ali ih je jedan neznabožac prijavio da su progonitelji zbog čega su vojnici opkolili planinu.

On je tada predao uputstva svom đakonu, otišao na otvoreno mesto i podigao ruke ka nebu počevši da se moli Bogu, a vojnici su pretražili planinu nekoliko puta, i iako su prošli pored Hrišćana, nisu mogli da ih vide.

Teško je pobrojati sva čudesa koja je Sv. Grigorije Čudotvorac učinio. Zapovedao je zlobnicima i preobrazivao ih u vernike, lečio sve muke i bolesti, bivao nevidljiv pred progoniteljima, a mogao je da čita ljudske misli i predvidi događaje.

Prema narodnom verovanju, onaj ko istinski veruje u ovog sveca biće večno zdrav i biće zaštićen od zlih ljudi, a oni koji ne veruju u Boga, ukoliko na ovaj dan pročitaju njegove svete zapise postaće vernici.

Njegov zemaljski život se završio 270. godine u dubokoj starosti, a danas se praznuje 17. novembra po Julijanskom, odnosno 30. novembra po Gregorijanskom kalendaru.

DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA MATEJA: Veruje se da za mir i blagostanje obavezno uradite ovo

(Pančevac/Kurir.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.