PRIHODI, POTROŠNJA I KVADRATURA Evo kako do statusa energetski ugroženog kupca

Energetski ugrožen kupac je onaj koji živi u jednom stanu, ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim te u kojoj živi, maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva

11:48

04.12.2023

Podeli vest:

pexels-gül-işık

Prema poslednjim podacima, i dalje ni polovina građana s prihodima kojima stiču status energetski zaštićenog kupca nije iskoristila to pravo. Od oktobra povećani limiti prihoda. Izmirenje prethodnih računa nije uslov za sticanje ovog statusa.

Pad temperature, magle, kiše i vetrovi su nas dobrano ohladili u poslednje dve nedelje, pa su i računi za grejanje sve veći. Uvek agilni penzioneri su u velikom broju već iskoristili priliku da im se računi za struju umanje za 1.000 dinara ako imaju brojilo na svoje ime i penziju manju od 21.766,26 dinara, što im je omogućeno od pre mesec dana.

 

Ali pravo je vreme da veliki broj građana iskoristi i mogućnost da stekne status energetski ugroženog kupca. Iako se pretpostavlja da po prihodima koji su propisani čak 190.000 građana ima pravo da na ovaj način dobije umanjene račune za struju, gas ili daljinsko grejanje, prema poslednjim objavljenim podacima Ministarstva energetike i rudarstva, tu mogućnost je do septembra iskoristilo oko 72.000 stanovnika Srbije.

Uslov i prihodi i kvadratura

Od 1. oktobra, po redovnoj proceduri usklađivanja s troškovima života, povećan je i iznos prihoda na osnovu kojih se dobija mogućnost da se konkuriše za status energetski ugroženog kupca. Za jednočlano domaćinstvo taj iznos je 22.570,98 dinara, za dvočlano 35.773,68, za domaćinstva sa tri člana do 48.976,38, za ona koja broje četiri člana do 62.179,08, za domaćinstva sa pet članova do 75.381,78, sa šest članova do 88.584,48, dok se za ona sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje po 13.202,70 dinara.

Energetski ugrožen kupac je onaj koji živi u jednom stanu, ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim te u kojoj živi, maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva. Granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata, za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87 i za ono koje broji šest ili više članova do 96 kvadrata.

Limiti za potrošnju

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu, jednočlano domaćinstvo ima pravo na umanjenje troškova za struju do 120 kilovat-časova mesečno tokom cele godine. Za dvočlano i tročlano domaćinstvo granica je 160, za četvoročlano i petočlano 200, a za šestočlano i veće domaćinstvo 250 kilovat-časova mesečno. Kada je reč o gasu, domaćinstva s jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar za 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana za 45, sa četiri i pet članova za 60, a sa šest i više članova za 75 kubika mesečno. Za isporučenu toplotnu energiju umanjenje mesečnog računa je: za jednočlano domaćinstvo 60, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa. Besplatnih do 250 kilovat-sati mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili do 60 odsto umanjenja računa za daljinsko grejanje mogu dobiti i primaoci socijalne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći. Na ove kategorije ova mera se automatski primenjuje.
Domaćinstvo na osnovu zdravstvenog stanja stiče status energetski ugroženog kupca ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja, a kome bi obustavom struje mogao biti ugrožen život ili zdravlje. Od januara ove godine mogu da konkurišu i seoska domaćinstva samo na osnovu prihoda, bez obzira na to da li imaju neku dodatnu nekretninu.

Popusti bez obzira na dugove

Od ove godine novina je i da prethodni računi za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju ne moraju da budu podmireni da bi se ostvario status energetski ugroženog kupca. Da ne bi bilo zabune, kada je struja u pitanju, umanjenje računa se odnosi samo na naplatu potrošnje jer se svi ostali fiksni troškovi plaćaju u punom iznosu.
„Ugroženi građani” zahteve podnose lokalnim samoupravama u mestu prebivališta, a lokalna samouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev. Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca je besplatan, a predaje se gradskoj upravi.

(Pančevac)

Grad Pančevo

NAŠ GOST GORAN BELIĆ Zaljubljenik u lepljivu loptu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.