STARČEVO „Neolićanke” se uče tkanju

14:18

04.12.2023

Podeli vest:

FB/Udruženje žena NEOLIT Starčevo
Udruženje žena „Neolit” iz Starčeva organizuje radionicu tkanja pod nazivom „Zanatstvo i umetnost”.
Deset žena učestvuje u ovoj zanimljivoj obuci, koju vodi magistar slikar tekstila iz Pančeva Snežana Skoko.
Radionica se odvija u novim prostorijama pomenute starčevačke organizacije koja okuplja dame. One su veoma posvećene u nameri da ovladaju ovim starim zanatom na razboju i ramovima za tkanje.
Snežana Skoko je istakla da se kurs uglavnom sastoji od učenja osnovnim prepletajima tkanja u narodnim tehnikama koje omogućavaju da se određeni motiv pojavi po širini i dužini tkanine.
– Polaznice će onda znati da urade uzorak i da na osnovu njega same isplaniraju preplete ili efekat koji žele da dobiju. Od tako urađenog kupona dužnog materijala mogu da se iskroje odevni predmeti ili mogu da se upotrebe za enterijer. Kada ovladaju tehnikom tkanja, ove žene će moći da sarađuju s dizajnerima koji projektuju takve stvari, pa zajedno mogu da naprave neki proizvod za prodaju – zaključila je ova slikarka na tekstilu.
Predsednica Udruženja žena „Neolit” Ljiljana Zarić najavljuje da će biti organizovana izložba radova po završetku radionice, koju je kao projekat podržao Grad Pančeva na konkursu za amatersko stvaralaštvo u oblasti kulture.
(Pančevac)
Grad Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.