ORBAN: Beograd može da računa na Mađarsku

Ukoliko Evropski savet uključi Briselski i Ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Budimpeštu.

13:28

08.12.2023

Podeli vest:

Viktor Orban
Printscreen

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i Ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Budimpeštu.

Viktor Orban je u intervjuu Tanjugu govorio o mogućnosti da Evropski savet Briselski i Ohridski sporazum uključi u pregovarački okvir i to na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se održati sledeće nedelje u Briselu.

“To je veoma komplikovano pitanje i Srbija uvek može da računa na Mađarsku“, rekao je premijer Mađarske.

Orban je rekao i da je trenutna situacija na KiM veoma složeno pitanje i da ne bi da sudi o situaciji, osim jedne kratke rečenice.

„Ono što sam u poslednjih nekoliko godina primetio jeste da vi Srbi stalno doživljavate provokacije. To je provokacija. I možete dobro da reagujete, ili niste svesni provokacije, ali kakva god da je vaša reakcija, ne zaboravite da je polazna tačka provokacija. Imamo manjine u mnogim zemljama, a znamo kako većina može da provocira manjinu. Dakle, razumemo obrazac, kako se to dešava, na toj teritoriji. To je razlog zašto podržavamo srpsku manjinu koja tamo živi. Spreman sam da učinim sve što mogu. Čak smo i mi pretrpeli neke fizičke gubitke u najnovijim sukobima lokalnih grupa. Ali bez obzira na to, i dalje pružamo veliku podršku. To je prva stvar“, istakao je Orban.

Drugo, dodao je, smatra da je dobro što srpska diplomatija insistira na međunarodnom pravu, jer je međunarodno pravo na strani Srbije.

„Ovim pitanjem se ne može upravljati bez prihvatanja međunarodnog prava. Ne možete zanemariti međunarodno pravo. Zato treba da insistirate na tome. Osim toga, ne zaboravite da u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje nisu prihvatile status države Kosovo. Dakle, to je otvoreno pitanje. Moramo da pregovaramo o tome“, navodi Orban.

Što se tiče šanse za dogovor, Orban kaže da nije dovoljno „dobar prorok“ da odgovori na to pitanje, ali da treba uraditi sve što je moguće da bi se pronašlo konačno rešenje.

(Pančevac/RTS/Tanjug)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.